ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Уряд затвердив план заходів з реалізації Концепції  інтегрованого управління кордонами   - 2011/01/12  

2011/01/12

   Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 5 січня затвердив план заходів з реалізації Концепції інтегрованого управління кордонами. Документ визначає напрямки роботи зацікавлених органів державної влади України з питань впровадження сучасних стандартів пропуску через кордон людей, транспорту та товарів з одночасним забезпеченням високого рівня протидії незаконній діяльності.

   Реалізація заходів, передбачених планом, дасть змогу забезпечити виконання зобов’язань України в рамках безвізового діалогу з ЄС, ефективну співпрацю з протидії транскордонній і транснаціональній організованій злочинності. Вона дозволить привести управління кордонами у відповідність з європейськими стандартами, сприятиме зовнішньоекономічній діяльності, розвитку міжнародної торгівлі, підвищенню рівня транзитної спроможності держави.

   Формування концептуальних засад інтегрованого управління кордонами було окремим напрямом наукових досліджень у Державній прикордонній службі України. Протягом останніх років прикордонне відомство послідовно йшло до його запровадження. Інноваційні заходи торкнулися всіх складових систем охорони кордону – інформаційної, оперативної, технічної та фізичної. Відомство відмовилося від військовослужбовців строкової служби та повністю перейшло до комплектування на професійній основі, здійснило суттєве технічне переоснащення системи зв"язку, інженерного облаштування кордону. Сьогодні у Держприкордонслужбі триває планове зниження рівня фізичної складової в охороні державного кордону. Планом заходів з реалізації Концепції передбачено подальше вивчення механізмів забезпечення прикордонної безпеки розвинутих країн світу для врахування їхнього досвіду.

   Концепція інтегрованого управління кордонами була розроблена міжвідомчою групою експертів на виконання рішень Президента та Уряду України. Крім державних органів України в її розробці активну участь брали представники Місії Європейського Союзу, Міжнародної організації з міграції та Федеральної поліції Німеччини. Основними суб’єктами інтегрованого управління кордонами визначено Адміністрацію Державної прикордонної служби, Державну митну службу, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ та інші органи державної влади в межах компетенції.

   Інтегроване управління кордонами – це скоординована діяльність компетентних державних органів України, спрямована на забезпечення безпеки державного кордону і збереження його відкритості для законної транскордонної діяльності та подорожуючих осіб. Для тісної взаємодії цих органів планом заходів з реалізації Концепції інтегрованого управління кордоном серед іншого передбачено створення міжвідомчої робочої групи з координації їх діяльності та створення єдиного інформаційного простору суб’єктів інтегрованого управління кордонами.

   Концепція також передбачає удосконалення системи пропуску осіб, транспортних засобів і товарів через державний кордон. Це робитиметься за рахунок запровадження новітніх технологій, розширення мережі пунктів пропуску, дотримання принципу вибірковості під час перевірок у пунктах пропуску, посилення митного контролю після випуску товарів у вільний обіг та спрощення митних процедур у результаті запровадження електронного декларування товарів.

   Серед основних кроків, передбачених Концепцією, є також формування державної міграційної політики з урахуванням стандартів Європейського Союзу, у тому числі створення сучасної системи контролю за в’їздом та перебуванням іноземців, яка матиме 4 рівні та передбачатиме контроль у країнах вибуття, сусідніх країнах, на державному кордоні та безпосередньо на території України.

   Важливим аспектом є співпраця з країнами-сусідами аж до запровадження спільного прикордонного та митного контролю, створення спільних контактних (консультаційних) пунктів. У цьому контексті передбачається внесення змін до міжурядових угод для оптимізації мережі пунктів пропуску, а також вирішення питань договірно-правового оформлення кордону, зокрема завершення його демаркації. Тісніше доведеться працювати і з країнами, які не мають спільного кордону з Україною, в тому числі з державами походження та транзиту незаконних мігрантів, а також міжнародними правоохоронними установами – Інтерполом, Європолом тощо.

КМУ