ГоловнаКонтактиМапа сайта

  ДМСУ: Щодо митного контролю ...  - 2011/01/08  

2011/01/08

ДЕРЖАВНА МИТНА
СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.11.2010 р. N 11/7-10.09/14150-ЕП
Громадській Раді при Державній митній службі України


У Державній митній службі України розглянуто звернення Громадської Ради при Державній митній службі України від 12.10.2010 N 78.

За результатами розгляду повідомляємо.

Відповідно до частини першої статті 40 Митного кодексу України від 11.07.2002 N 92-IV (далі - Кодекс) митному контролю підлягають усі товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України.

Згідно із статтею 41 Кодексу - митний огляд є однією із форм митного контролю, який здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів.

Довідково. Послідовність дій посадових осіб митних органів та Порядок здійснення митного контролю водних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2003 N 1989.

З метою перевірки законності переміщення через митний кордон України товарів і транспортних засобів митний орган мас право на проведення огляду цих товарів і транспортних засобів (частина 1 статті 55 Кодексу).

Крім того, відповідно до вимог частини другої статті 88 Кодексу, на вимогу митного органу декларант зобов"язаний пред"явити товари і транспортні засоби для митного контролю і митного оформлення.

Згідно із частиною першою статті 43 Кодексу товари і транспортні засоби перебувають під митним контролем з моменту його початку і до закінчення згідно з заявленим митним режимом, а в статті 123 Кодексу зазначено, що судно закордонного плавання протягом усього часу стоянки в порту перебуває під митним контролем. Митний орган має право в цей період здійснювати огляд і переогляд судна, пломбування та опечатування його окремих трюмів і приміщень, де знаходяться товари, підстави для ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України чи транзит через територію України яких відсутні.

З урахуванням наведеного, процедура проведення митного контролю (митного огляду) товарів, що переміщуються в контейнерах через митний кордон України в пунктах пропуску, зокрема, через Одеський та Іллічівський морські торговельні порти, здійснюється відповідно до положень чинного законодавства України.

Одночасно інформуємо, що Держмитслужбою постійно вживаються заходи, направлені на створення сприятливих умов для здійснення транзитних перевезень, вдосконалення нормативно-правових актів, технологічних схем, що регламентують здійснення митних процедур відносно товарів, що переміщуються через митний кордон України у контейнерах.

Так, з метою реалізації доручення Прем"єр-міністра України Азарова М. Я. від 28.09.2010 N 58107/0/1-10, наданого за підсумками робочої поїздки до м. Одеси 23 вересня 2010 року, Держмитслужбою видано наказ від 01.10.2010 N 1127 "Про прискорення митних процедур в міжнародних пунктах пропуску для морського (річкового) і поромного сполучення, які розташовані в зоні діяльності Південної митниці", яким визначено:

- час проведення митного огляду товарів, що переміщуються в контейнерах, не повинен перевищувати дві години з моменту пред"явлення товарів для такого огляду;

- не підлягають митному огляду в пунктах пропуску переміщувані в контейнерах товари, що направляються в інші митні органи або підрозділи митного оформлення Південної митниці, крім випадків, передбачених законодавством;

- у разі переміщення товарів транзитом через територію України митний огляд проводиться виключно на підставі результатів використання системи аналізу ризиків та письмових орієнтувань правоохоронних органів України або іноземних держав.

Крім того, положеннями цього наказу передбачена відповідальність посадових осіб митних органів за безпідставність прийняття рішень про проведення митних оглядів.

З метою створення сприятливих умов для прискорення товарообігу через митний кордон України та для попередження необґрунтованих затримок митного оформлення товарів із застосуванням вантажної митної декларації (далі - ВМД), Держмитслужбою розроблено наказ від 13.10.2010 N 1205 "Про встановлення, часових нормативів митного контролю та оформлення товарів за вантажною митною декларацією", яким визначаються часові нормативи проведення митного оформлення товарів, включаючи і їх митний огляд.

Згідно із положеннями цього наказу:

- стандартний час оформлення ВМД, в якій задекларовано не більше 10 товарів, не повинен перевищувати 2 годин. Під таку категорію підпадає 94 % імпортних та 99 % експортних ВМД;

- передбачено встановлення часових рамок для проведення митного огляду товарів та розгляду спеціалізованими підрозділами митних органів запитів підрозділів митного оформлення. Кожна з цих процедур повинна здійснюватись не довше 2 годин;

- встановлено вимогу щодо реєстрації ВМД одразу після їх подання митному органу, при цьому електронні копії ВМД невідкладно вносяться до баз даних митного органу та центральної бази даних Держмитслужби.

Одночасно повідомляємо, що на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 18.10.2010 N 58107/21 /1-10 у Міністерстві транспорту та зв"язку України під керівництвом заступника Міністра транспорту та зв"язку України Бондара О. В. створено Комісію з питань спрощення процедур контролю вантажів, пасажирів та транспортних засобів в морських торговельних портах України. За результатами засідання цієї Комісії, що відбулося 28.10.2010, організовано виїзд представників державних органів влади до м. Одеси, де в період з 08.11.2010 по 12.11.2010 з метою з"ясування стану справ проведено робочі наради в приміщеннях ДП "Одеський морський торговельний порт" та ДП "Іллічівський морський торговельний порт".

Крім цього, з метою зосередження зусиль митних органів на реалізації завдань, які випливають з рішень Президента України щодо подальшого розвитку митної справи, реформування діяльності митної служби України, удосконалення та спрощення митних процедур, сприяння зовнішньоекономічній діяльності суб"єктів зовнішньоекономічної діяльності, а також впровадження в роботу митних органів принципу "Обличчям до людей", наказом Держмитслужби від 22.10.2010 N 1269, в період 22 - 26 жовтня поточного року, передбачено виїзд до Південної митниці Комісії під керівництвом заступника Голови Служби Бондаря В. В., в тому числі для вирішення питань, пов"язаних з діяльністю митних органів, розташованих в зоні діяльності Одеського та Іллічівського морських торговельних портів.


Заступник Голови Служби

С. М. Сьомка