ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Київська обласна митниця звертає увагу підприємців на новації  у митних правилах ЄС з 1 січня 2011 року  - 2010/12/30  

2010/12/30

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПРЕСИ

29 грудня 2010 року

Київська обласна митниця звертає увагу підприємців на новації у митних правилах ЄС з 1 січня 2011 року



З Нового 2011 року у країнах Європейського Співтовариства запроваджується обов’язкове подання ввізних скорочених декларацій через систему ICS (Import Customs System).

Ці декларації мають подаватися завчасно до ввезення товарів на митну територію ЄС, і головною особою, яка повинна подати таку декларацію, є перевізник.

Система ICS – система для електронного обслуговування ввізних коротких декларацій (ВКД) створює можливості для обміну повідомленнями між підприємцем і митницею, а також обміну повідомленнями між самими митницями на терені ЄС.

Мета запровадження: збільшення безпеки усієї Євроспільноти, забезпечення оперативніших і краще скерованих митних контролів завдяки забезпеченню спільної підстави для аналізу ризиків і гармонізації сфери даних, що містяться в ВКД

Загальний принцип системи ICS: усі товари, що ввозяться до митної зони ЄС повинні бути охопленні ввізною короткою декларацією, поданою перед прибуттям товарів до цієї зони. Якщо товари, що представлені митним органам не бути зазначені в ввізній короткій декларації (і вони не охоплені винятками з обов"язків подання такої декларації) – ввізна коротка декларація повинна бути подана негайно особою, яка ввозить товари або яка несе відповідальність за перевезення товарів до митної зони ЄС .

Разом з тим передбачено, що ВВІЗНА КОРОТКА ДЕКЛАРАЦІЯ, зокрема, уможливлює здійснення митними органами аналіз ризиків з точки зору охорони і безпеки

Системою ICS передбачено також, що ввізна коротка декларація не заміняє ані декларації для тимчасового складування, ані ввізної митної декларації , а також Існує можливість декларування “даних безпеки” у рамках транзитної декларації з використанням системи NCTS

ТРАНЗИТНА ДЕКЛАРАЦІЯ, ЩО ЗАМІНЯЄ ВКД

Дані подані в рамках процедури транзиту можуть бути використані як ввізна коротка декларація, якщо дотримані наступні умови:

a) товари ввозяться до митної зони ЄС в рамках процедури транзиту;

b) обмін даними щодо транзиту відбувається за посередництвом інформаційних технологій і комп"ютерних мереж;

c) дані містять усі елементи, що вимагаються для ввізної короткої декларації.

ВКД І ТРАНЗИТНА ДЕКЛАРАЦІЯ

Транзитна декларація у NCTS:

a) може не містити даних безпеки (і тоді появляється обов"язок декларування “даних безпеки” у системі ICS); або

b) може містити крім даних, що вимагаються для процедури транзиту також “дані безпеки” (і тоді вони не підлягають декларуванню в системі ICS; така транзитна декларація є достатньою з точки зору обов"язків підприємця в контексті проблематики “безпека і охорона”).

Щодо ТЕРМІНУ ПОДАЧІ ВКД. Ввізну коротку декларацію необхідно подати перед ввезенням товарів до митної зони ЄС. Нормативні акти визначають мінімальний термін на подачу ВКД перед ввезенням товарів до митної зони Спільноти.

Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються авіатранспортом: польоти на короткі відстані – найпізніше в момент старту літака,
польоти на далекі відстані – найпізніше 4 год. перед прибуттям до першого аеродрому митної зони Спільноти.

Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються автомобільним транспортом – щонайменше за 1 год. перед прибуттям до митниці ввезення до митної зони Спільноти.

Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються залізничним транспортом i прибережним пароплавством - щонайменше 2 години перед прибуттям до митниці ввезення до митної зони Спільноти.


Щодо МІСЦЯ ПОДАЧІ ВКД. В основному – митний орган ввезення - митниця визначена митними органами відповідно до митного законодавства, до якої належить негайно перевезти товари, що ввозяться до митної зони ЄС і в якому вони пройдуть відповідний контроль в"їзду, що ґрунтується на оцінці ризиків (роль митного органу ввезення виконує прикордонний орган).

1. ВКД надсилається лише до першого митного органу ввезення (якщо літак-корабель не зайде до порту, розташованого в третій країні, переміщаючись між першим і черговими митними органами ввезення), а у наступному порту ввезення необхідне лише представлення товарів митним органам.

2. У ВКД необхідно задекларувати усі товари, які знаходяться на транспортному засобі (не тільки ті, що будуть ввезені до митної зони Спільноти через перший митний орган ввезення).


ОСОБА, ЯКА ЗОБОВЯЗАНА ПОДАТИ ВКД:

• особа, яка ввозить товари до митної зони Спільноти або приймає відповідальність за перевезення товарів на митну зону Спільноти (перевізник)

• замість цієї особи декларацію може подати:

- особа, від імені якої діє особа, про яку говориться вище або

- кожна особа, яка може задекларувати дані товари або для якої вони будуть задекларовані відповідним митним органом; або

- представник однієї з вищевказаних осіб.

НОМЕР EORI У ВКД

a) відправник, отримувач і контактна особа– номер EORI подається, якщо він відомий особі, яка подає ВКД;

b) подавач ВКД та його представник – подача номеру EORI у кожному разі обов"язкове;

c) перевізник (дані якого подається додатково, якщо це інша особа, ніж та що подає ВКД) - номер EORI подається, якщо його знає особа, що подає ВКД.

Подача номеру EORI є обов"язковим у наступних випадках:

- якщо ВКД подана іншою особою, ніж перевізник, але перевізник підключений до системи ICS (подана його електронна пошта в повідомленні ІЕ315), для надсилання йому повідомлення ІЕ328, з поданням номеру MRN ввізної скороченої декларації;

- якщо спростування до ВКД (тобто, повідомлення ІЕ313) подане іншою особою, ніж перевізник, але перевізник подавав заявку на поінформування його про це спростування і з цією метою підключений до системи ICS (подана його електронна пошта);

СПРОЩЕННЯ ДЛЯ ВЛАСНИКІВ СВІДОЦТВА AEO

(тип свідоцтва – безпека і охорона та митні спрощення/безпека і охорона)



• менша кількість даних, що подаються в ВКД

• менша кількість фізичного контролю і перевірок документів

• можливість випереджувального поінформування про відбір вантажу до контролю

• проведення контролю пріоритетним способом



ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ICS
Технічна специфікація XML для системи ICS (охоплює комунікацію між підприємцями і митними органами у сфері реалізації обов"язків, пов"язаних з інституцією ВКД)

доступна на порталі Мінфіну Польщі за адресою:

http://www.mofnet.gov.pl/dokument.php?const=2&dzial=1922&id=207733







ТЕСТУВАННЯ СИСТЕМИ ICS



Підприємці, які у “перехідний період” не зважаться на надсилання повідомлень до оперативно впроваджуваної системи ICS, можуть до 15.12.2010 надіслати повідомлення для тестової версії системи ICS.

Надсилання повідомлень до системи ICS на тестовій основі можливе після отримання згоди Митної Палати у Кракові – заявки треба надсилати на e-mail Jaroslaw.Golanski@kra.mofnet.gov.pl; тел. (12) 629-01-21).



ІНФОРМАЦІЇ ЩОДО СИСТЕМИ ICS

(у т.ч. Інструкція для підприємців) доступні на

Інтернет-порталі:

www.mf.gov.pl