ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Нагадування ДМСУ: Щодо порядку використання характерів угод  - 2010/12/20 

2010/12/20

ДЕРЖАВНА МИТНА
СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.02.2001 р. N 16/16-465-ЕП

Начальникам регіональних
митниць,
начальникам митниць

Щодо порядку використання
характерів угод

    Надсилаємо розроблені Управлінням статистики матеріали щодо впровадження в митних органах порядку застосування характерів угод, що використовуються при заповненні вантажної митної декларації.

    Просимо опрацювати зазначені матеріали за участю висококваліфікованих фахівців. Висновки, пропозиції, зауваження та доповнення надіслати до Держмитслужби в електронному вигляді до 16 лютого цього року на поштову скриньку "DMS Upr statistiki".

    Додаток: файл har_ugo.rtf обсягом 58,3 кБ.

Начальник Управління

Н.Овдієнко

Порядок використання характерів угоди

Класифікація характерів угоди, крім 81, 82 у зазначеному класифікаторі побудована за ознакою зовнішньоекономічного контракту, що визначає спосіб розрахунку, передбачений за поставлені товари:

    - грошовий спосіб розрахунку:

    · у валюті України;

    · в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації;

    · в іноземній валюті, віднесеній НБУ до другої групи конвертації;

    - кліринговий спосіб розрахунку;

    - негрошовий спосіб розрахунку;

    - способи розрахунку компенсаційного або зобов"язального характеру, передбачені міждержавними угодами за участю України;

    У групуваннях, що передбачають грошовий спосіб розрахунку, виділена внутрішня класифікація за належністю грошових коштів - недержавні або державні.

10     Переміщення товарів з розрахунками у валюті України

    Особливості застосування:

  - при переміщенні товарів тільки у митних режимах ("11"), "40", ("41"), "72";

  - при наявності у банку, зазначеного у гр.28 ВМД, дозволу НБУ на здійснення зовнішньоторговельних розрахунків у валюті України.

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки у валюті України.

РОЗРАХУНКИ У ВІЛЬНО КОНВЕРТОВАНІЙ ВАЛЮТІ (ВКВ)

    Особливості застосування:

-   при переміщенні товарів тільки у митних режимах "10", ("11"), "40", ("41"), "72";

-   при наявності у банку, зазначеного у гр.28 ВМД, дозволу НБУ на здійснення зовнішньоторговельних розрахунків в іноземній валюті.

21      Переміщення товарів з розрахунками у ВКВ (крім державного кредиту і погашення державного кредиту)

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації

23      Переміщення товарів по державному кредиту

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо договір являється договором купівлі-продажу;

    - якщо умовами договору про надання кредиту (під гарантії Уряду) передбачені поставки товарів, закуплених за кредитні кошти, або безпосередні поставки товарів (якщо кредит має товарну форму);

    - якщо умовами договору про надання кредиту (під гарантії Уряду) передбачені розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації, за товари, переміщені в рамках договору.

26     Переміщення товарів у погашення державного кредиту

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо договір являється договором купівлі-продажу;

    - якщо умовами договору про надання кредиту (під гарантії Уряду) в грошовій формі передбачене погашення кредиту товарними поставками (крім погашення кредитів, наданих у товарній формі).

РОЗРАХУНКИ ПО КЛІРИНГАХ

31     Переміщення товарів з розрахунком у кліринговій валюті (крім державного кредиту і погашення державного кредиту)

33     Переміщення товарів по державному кредиту

36     Переміщення товарів у погашення державного кредиту

    Не використовуються при митному оформленні ВМД у відповідності з вимогами ПКМУ від 02.04.94 N 207 "Про порядок клірингових розрахунків".

РОЗРАХУНКИ У ВАЛЮТІ З ОБМЕЖЕНОЮ КОНВЕРТАЦІЄЮ

41     Переміщення товарів з розрахунком у замкнутій валюті (крім державного кредиту)

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до другої групи конвертації

43     Переміщення товарів по державному кредиту

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами купівлі-продажу, що передбачають розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до другої групи конвертації. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо договір являється договором купівлі-продажу;

    - якщо умовами договору про надання кредиту (під гарантії Уряду) передбачені поставки товарів, закуплених за кредитні кошти, або безпосередні поставки товарів (якщо кредит має товарну форму);

    - якщо умовами договору про надання кредиту (під гарантії Уряду) передбачені розрахунки в іноземній валюті, віднесеній НБУ до другої   групи конвертації, за товари, переміщені в рамках договору.

ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ ПО ІНШИХ КОМЕРЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЯХ

51     Переміщення товарів у порядку прямого  товарообміну (бартерні угоди)

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами товарообміну, не опосередкованими рухом грошових коштів. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо договір являється бартерним (товарообмінним) договором у   відповідності з чинним законодавством (ЗУ "Про бартер");

    - якщо договором передбачено рух тільки видимих товарів.

52     Переміщення  товарів   у  рахунок виконаних робіт  і наданих послуг

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами товарообміну, не опосередкованими рухом грошових коштів. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо договір являється бартерним (товарообмінним) договором у відповідності з чинним законодавством (ЗУ "Про бартер");

    - якщо договором передбачено рух видимих товарів в обмін на здійснення робіт (надання послуг);

    - якщо до початку переміщення видимих товарів роботи фактично виконані (послуги надані) з відповідним документальним підтвердженням

54     Переміщення газу за транзит по території інших країн

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами, що передбачають розрахунки газом за переміщення газу по території інших країн. Застосовувати за наступних умов:

    - якщо зовнішньоекономічним договором про купівлю-продаж газу (або окремим договором, пов"язаним з основним договором) передбачено  порядок розрахунків за надання послуг з переміщення газу по територіях інших країн у вигляді певної кількості газу;

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ:

    - застосовується лише у випадку переміщення як газу, що є об"єктом купівлі-продажу, так і газу, що є об"єктом розрахунків, трубопровідним  транспортом;

    - напрямком переміщення газу, що є об"єктом розрахунків, може бути тільки експорт.

ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ У РАХУНОК ЗОБОВ"ЯЗАНЬ ЗА УГОДАМИ ПРО
СПІВРОБІТНИЦТВО

71     Переміщення товарів у рахунок компенсаційних зобов"язань з розрахунком у кліринговій валюті

    Використовується при митному оформленні ВМД за міжурядовими платіжними угодами, оформленими у відповідності з вимогами ПКМУ від 02.04.94 N 207 "Про порядок клірингових розрахунків".

    - при наявності у банку, зазначеного у гр.28 ВМД, дозволу НБУ на здійснення зовнішньоторговельних розрахунків у кліринговій валюті.

72     Переміщення товарів у рахунок зобов"язань за угодами з країнами СНД

    Використовується при митному оформленні ВМД за міжнародними угодами з країнами СНД, якими визначені обсяги безвідшкодувальних зобов"язань України або перед Україною та встановлена товарна форма виконання таких зобов"язань.

    Застосовувати у випадках переміщення товарів в рахунок тільки прямого виконання зобов"язань.

75     Переміщення товарів у рахунок довгострокових зобов"язань у будівництві підприємств

    Використовується при митному оформленні ВМД за міжнародними угодами, якими зафіксовані довгострокові зобов"язання у будівництві підприємств, та передбачене погашення цих зобов"язань шляхом будівництва нових або закінчення недобудованих підприємств.

    Застосовувати при поставках, що не передбачають зворотніх розрахунків в будь-якій формі.

78     Переміщення товарів у рахунок компенсаційних зобов"язань з розрахунком у ВКВ Використовується при митному оформленні ВМД за міжнародними угодами, якими зафіксовані компенсаційні зобов"язання України або інших країн перед Україною в межах міжнародних угод. При цьому угодами має бути передбачено вираження цих зобов"язань в іноземній валюті, віднесеній НБУ до першої групи конвертації, та товарний спосіб погашення таких компенсаційних зобов"язань.

ІНШЕ

81     Переміщення товарів на безоплатній основі по некомерційних операціях

    Використовується при митному оформленні ВМД за договорами, що не передбачають будь-яких розрахунків (в грошовій, товарній та будь-якій
іншій формі) за поставлені товари

82     інше

    Використовується при митному оформленні ВМД у випадках, якщо графа 24 підлягає заповненню, а характер розрахунків за поставлені товари неможливо віднести до вищевказаних.

    Примітка. Характери угод 10, 21, 41, 51, 52 використовуються також у випадках, коли умовами одного зовнішньоекономічного договору передбачені розрахунки у грошовій та негрошовій формі. У таких випадках характери угод застосовуються при митному оформленні вантажів на виконання частини контракту, що передбачає відповідний спосіб розрахунків.



MDoffice