ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Витрати на придбання права користування комп’ютерними  програмами/кваліфікованими сертифікатами відкритих ключів: до  яких груп нематеріальних активів належать?  - 2019/10/04  

2019/10/04

   Відповідно до п. 4 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.10.1999 р. № 242 із змінами (далі — П(С)БО 8), нематеріальний актив — це немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований.

   Згідно з п. 1 ст. 1 Закону України від 05.10.2017 р. № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі — Закон № 2155) електронний підпис – електронні дані, які додаються підписувачем до інших електронних даних або логічно з ними пов’язуються і використовуються ним як підпис.

   Кваліфікований електронний підпис — удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

   Засіб електронного підпису чи печатки — апаратно-програмний або апаратний пристрій чи програмне забезпечення, які використовуються для створення та/або перевірки електронного підпису чи печатки.

   У податковому обліку групи нематеріальних активів та строки дії права користування нематеріальними активами визначені у пп. 138.3.4 п. 138.3 ст. 138 Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

   Зокрема, у податковому обліку до групи 5 відносяться авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (баз даних), фонограми, відеограми, передач (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті; до групи 6 відносяться інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

   Отже, згідно з нормами ст. 138 ПКУ витрати платника податку на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 нематеріальних активів, а витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів — до групи 6 нематеріальних активів.

   За матеріалами ГУ ДПС у Дніпропетровській області

Вісник податкової служби України