ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Одна партія товарів може бути надана до митного оформлення у  різні дні  - 2019/09/30 

2019/09/30

   Як передбачено Угодою про Правила визначення країни походження товарів у Співдружності Незалежних Держав для підтвердження країни походження товару в конкретній державі — учасниці Угоди для цілей надання режиму вільної торгівлі необхідне надання митним органам країни ввезення оригіналу сертифіката форми СТ-1 чи декларації про походження товару. Сертифікат форми СТ-1 оформлюється та видається на одну партію товарів (п. 6.4 Правил).

   Водночас у розділі І Правил «партія товару» розглядається як товари, які поставляються одночасно з а одним або кількома товаротранспортними документами на адресу одного вантажоодержувача від одного вантажовідправника, а також товари, що пересилаються за однією поштовою накладною або переміщуються як багаж однією особою, що перетинає кордон.

   Вказуючи на порушення підприємством наведених норм, орган ДФС зауважив, що для цілей надання режиму вільної торгівлі однією партією товару може бути визначено лише товари, які не тільки поставляються одночасно за одним або кількома товаротранспортними документами на адресу одного вантажоодержувача від одного вантажовідправника, а й які обов’язково одночасно подаються до митного оформлення.

   Проте, на думку Суду, чинне законодавство України, в тому числі і зазначені Правила, не містить такої умови визнання групи товарів однією партією товару як одночасне подання товару до митного оформлення. Тому касаційний суд погоджується з позицією суду першої інстанції про необґрунтованість доводів контролюючого органу щодо неможливості визнання однією партією сукупності товарів, відправлених позивачу, тобто одному вантажоодержувачу, одним вантажовідправником з Республіки Казахстан у складі однієї партії товару, яка однак надана до митного оформлення у різні дні.

   /Постанова ВС від 08.08.2019 р. у справі № 823/2066/14/

Вісник податкової служби України