ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Чи необхідно громадянину при митному  оформленні транспортного засобу, ввезеного тимчасово або в  митному режимі транзиту, сплачувати добровільно кошти в розмірі  п’ятисот ...  - 2019/08/20 

2019/08/20

Чи необхідно громадянину при митному оформленні транспортного засобу, ввезеного тимчасово або в митному режимі транзиту, сплачувати добровільно кошти в розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо до такої особи вже було застосовано адміністративну відповідальність за порушення термінів транзиту (тимчасового ввезення), та такий громадянин сплатив штраф?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 214.04

Коротка:

    Сплата штрафу при порушенні громадянином митних правил не звільняє його від виконання взятих на себе зобов’язань щодо дотримання митного режиму.

    Якщо після сплати штрафу транспортний засіб, ввезений в режимі транзиту або тимчасового ввезення, продовжує перебувати на території України, є підстави вважати, що цей автомобіль продовжує перебувати в Україні з порушенням митного законодавства.

    Добровільна сплата коштів в розмірі 8500 грн. (яка не є штрафом) (розмір п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), є обов’язковою при оформленні в режим імпорту транспортного засобу, щодо якого порушено строки та умови режимів транзиту чи тимчасового ввезення.

    Повна:

    Відповідно до п. 9 прим. 2 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) тимчасово, протягом 270 днів з дня набрання чинності Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» (далі – Закон № 2612), митне оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД та ввезені на митну територію України в період з 1 січня 2015 року до дня набрання чинності Законом № 2612 і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється з виконанням митних формальностей відповідно до тимчасового порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

    До набрання чинності тимчасовим порядком, визначеним абзацом першим п. 9

    прим. 2 розд. XXI МКУ, митне оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, здійснюється в порядку, передбаченому законодавством.

    Пунктом 9 прим. 3 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ встановлено, що протягом 270 днів з дня набрання чинності Законом № 2612 митне оформлення транспортного засобу, що класифікується за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД та щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати до державного бюджету фізичною особою, яка є власником такого транспортного засобу або уповноважена розпоряджатися ним та декларує такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України, коштів у сумі, що дорівнює розміру п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Здійснення митного оформлення транспортного засобу з дотриманням умов, визначених абзацом першим п. 9 прим. 3 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ, звільняє осіб, відповідальних за дотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, від адміністративної відповідальності, передбаченої ст. ст. 470, 481 та 485 МКУ, за порушення митних правил стосовно транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту.

    Водночас сплата штрафу при порушенні громадянином митних правил не звільняє цього громадянина від виконання взятих на себе зобов’язань щодо дотримання митного режиму.

    Якщо після сплати штрафу транспортний засіб, ввезений в режимі транзиту або

    тимчасового ввезення, продовжує перебувати на території України, є підстави вважати, що цей автомобіль продовжує перебувати в Україні з порушенням митного законодавства.

    Законом № 2612 передбачено, що, не зважаючи на сплачений раніше штраф, добровільна

    сплата коштів в розмірі 8500 грн. (яка не є штрафом) (розмір п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), є обов’язковою при оформленні в режим імпорту транспортного засобу, щодо якого порушено строки та умови режимів транзиту чи тимчасового ввезення.

    Передбачені Законом № 2612 добровільні кошти (8500 грн.) сплачуються одночасно з митними платежами і в такому самому порядку.

    Реквізити депозитного рахунку, на який сплачуються кошти (митні платежі, добровільні кошти, є індивідуальними для кожної митниці ДФС.

    Інформацію про реквізити депозитного рахунку митниці, в якій громадянин планує оформлювати транспортний засіб, можна знайти на субсайтах територіальних органів ДФС, дізнатись у працівників підрозділу митниці ДФС, в якому безпосередньо буде проводитись оформлення, або в митного брокера.

    [0|0|0|0|1]

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice