ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Тимчасове ввезення товару на митну територію України: що з  податковим кредитом з ПДВ?   - 2019/08/13  

2019/08/13

   3% від суми ПДВ, розрахованої при поміщенні товару у митний режим тимчасового ввезення, включаються до рядка 11.1 чи 11.2 (відповідно до ставки ПДВ 20% або 7%) в періоді сплати цих 3%

   Офіс великих платників доводить до відома платників податків, що тимчасове ввезення – це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання (ст. 103 Митного кодексу, далі – МК).

   Товари, поміщені у митний режим тимчасового ввезення, зберігають статус іноземних товарів.

   Строк тимчасового ввезення товарів встановлюється контролюючим органом у кожному конкретному випадку, але не повинен перевищувати трьох років з дати поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення, про що зазначено у ч. 1 ст. 108 МК.

   До операцій по ввезенню товарів на митну територію України в митному режимі тимчасового ввезення застосовується:

   умовне повне звільнення від сплати митних платежів (п. 206.7 ПКУ, ст. 105 МК);
умовне часткове звільнення від сплати митних платежів (п. 206.7 ПКУ, ст. 106 МК).
Відповідно до пп. 27 ч. 1 ст. 4 МК до митних платежів належать: мито, акцизний податок та ПДВ.

   У разі тимчасового ввезення товарів з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України сплачується 3% суми митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованої на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення (ч. 2 ст. 106 МК; пп. 207.6 ПКУ).

   При цьому загальна сума митних платежів, яка підлягає сплаті за час перебування товарів у митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, не повинна перевищувати суми, яка підлягала б сплаті у разі випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованої на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення (ч. 5 ст. 106 МК).

   Відповідно до пп. 207.6 ПКУ суми ПДВ, які були сплачені відповідно до умов ст. 106 МК, включаються до складу податкового кредиту в тому звітному періоді, в якому вони були сплачені.

   Тобто 3% від суми ПДВ, розрахованої при поміщенні товару у митний режим тимчасового ввезення, включаються до рядку 11.1 чи 11.2 (відповідно до ставки ПДВ 20% або 7%) в періоді сплати цих 3%.

   У разі випуску товарів, поміщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування ПДВ, у вільний обіг на митній території України платник ПДВ сплачує митним органам суму ПДВ, розраховану за основною ставкою ПДВ, за вирахуванням вже сплаченої на підставі умовного часткового звільнення суми ПДВ, а також суму процентів з сум податкових зобов’язань, що підлягали б сплаті у разі, якщо б щодо таких сум надавалося розстрочення податкових зобов’язань відповідно до розділу II ПКУ.

   При цьому до податкового кредиту на підставі митної декларації включається лише сума ПДВ, сплачена/нарахована у зв’язку з випуском товарів, поміщених у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, у вільний обіг на митній території України. Сума процентів, нарахованих відповідно до частини сьомої ст. 106 МК, не є сумою ПДВ, а тому до податкового кредиту не включається.

   Також на суму податкових зобов’язань, сплачених на підставі митної декларації, збільшується ліміт реєстрації у формулі системи електронного адміністрування, про що зазначено у п. 200-1.3 ПКУ.

   Якщо митний режим тимчасового ввезення завершується:

   вивезенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення за межі митної території України – таке вивезення здійснюється у митному режимі реекспорту;
випуском товарів у вільний обіг на митній території України – ця операція оформлюється у митному режимі імпорту.
Також товари, транспортні засоби комерційного призначення можуть бути поміщені до іншого митного режиму, який допускається Митним кодексом (ч. 1 ст. 112 МК).

   Вивезення товару, ввезеного раніше в митному режимі тимчасового ввезення, здійснюється в режимі реекспорту ті звільнюється від сплати ПДВ та мита.

   У разі втрати товарів, нецільового використання товарів, невиконання у встановлені МК терміни заходів по завершенню митного режиму ввезення з умовним частковим звільненням від сплати митних платежів, платнику доведеться сплатити не тільки суму податкового зобов’язання, але й пеню, нараховану відповідно до ст. 129 ПКУ, яка розраховується з дня надання умовного звільнення від оподаткування.

«Дебет-Кредит»