ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Новий керівник митниці розповів, що чекає на «євробляхи»   -  2019/08/05 

2019/08/05

   Чимало українців останнім часом користувалися лазівкою у законодавстві й купували автомобілі на європейській реєстрації. Однак уряд прийняв закон, який забороняє користуватися авто з «євробляхами». З 24 серпня набудуть чинності нові штрафи за перевищення терміну перебування нерозмитнених авто на території України.

   Новий глава митниці Максим Нефьодов заявив, що нелегальних нерозмитнених автомобілів в Україні не повинно бути. Він пояснив, що б/у автомобілі в Європі дешеві через те, що там дуже дорого обходиться володіння старими машинами. Іншими словами, в Європі в бюджет платять за користування машиною, в той час, як у нас – за володіння нею, пише Znaj.ua.

   «У нас така система оподаткування: ми обкладаємо не володіння машиною, а машину. По-перше, машину легко обкласти. По-друге, якщо, наприклад, збільшити акциз на бензин, як в Європі, то це вдарить по вартості хліба і молока. Машини у нас асоціюється з багатством. «Багатих не шкода», давайте з них візьмемо по повній», – пояснив Нефьодов.

   Окрім цього Нефьодов додав, що планується знизити ціну розмитнення автомобіля. Однак при цьому необхідно врахувати чимало факторів. Зокрема те, щоб бюджет залишався наповненим, не було перезавантаження доріг й була менша шкода екології.

   «Точно не повинно бути машин на іноземній реєстрації, які їздять в Україні роками. Але повинна бути можливість поставити таке авто на українську реєстрацію за нормальною ціною, в залежності від машини. І щоб це не суперечило угоді про асоціацію. У нас є обов’язки по екології. А так я за те, щоб українці купували дешеві автомобілі, телефони і одяг»
— Максим Нефьодов глава митниці

   Що стосується штрафів, то вони будуть такими:

   17 тисяч гривень штрафу – за перевищення від 10 до 20 діб;
85 тисяч гривень – за перевищення від 20 до 30 діб;
170 тисяч гривень або конфіскація ТЗ – за перевищення більш ніж на 30 діб.

   Нагадаємо, 16 травня 2019 року Верховна Рада підтримала поправки до законодавства, відклавши на три місяці – до 24 серпня запровадження штрафів за перевищення терміну перебування в Україні авто з іноземною реєстрацією. Власники «евроблях» вимагали відстрочку на півроку.

   8 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №8487, яким запроваджується нова формула оподаткування раніше ввезених авто з іноземною реєстрацією. Також депутати підтримали в цілому законопроект №8488, яким вводиться обмеження для нерезидентів на ввезення в Україну автомобілів без грошового забезпечення і підвищуються штрафи за порушення митних правил. 23 листопада президент Петро Порошенко підписав ці документи.

   Також Кабмін спростив процедуру оформлення, значно прискоривши її. Власники автомобілів на єврономерах зможуть оформити її без проходження сертифікації, зокрема, по екологічним нормам. Тимчасова відміна сертифікації діє до 24 травня 2019 року, тобто до закінчення дії «Тимчасового порядку розмитнення транспортних засобів».

   Станом на початок лютого, українці заплатили за розмитнення «євроблях» понад 5 млрд гривень. Водночас Міністерство фінансів вирішило не продовжувати пільгу на розмитнення автомобілів на єврономерах.

https://ua.news