ГоловнаКонтактиМапа сайта

  В Україні запрацював новий сервіс боротьби з корупцією на  митниці (!?)  - 2019/07/17 

2019/07/17

Українська компанія «Макотрейдінг», що надає митно-брокерські та експедиторські послуги, спільно з іншими експедиторами і брокерами, створила громадську ініціативу «Митний пульс» для боротьби зі зловживаннями у митних органах і захисту прав «білого» бізнесу.

За словами заступника директора компанії «Макотрейдінг» Вікторія Пикшрене, «Митний пульс» також сприятиме встановленню кращої комунікації між бізнесом і Державною фіскальною службою (ДФС) з метою поліпшення роботи митних органів, повідомляє УНІАН.

«Ми зібрали ініціативну групу і хочемо сьогодні презентувати ринку систему під назвою «Митний пульс». Ми створили ініціативну групу на сторінці у мережі Facebook, де будь-який учасник може подати заявку на реєстрацію і після підтвердження залишити свій запит або скаргу на роботу митних органів. Ми будемо робити усе можливе, аби імпортери і брокери отримували рішення своїх проблем», – сказала Пикшрене.

За її словами, необхідність у створенні такої групи виникла в зв’язку з тим, що чинні сервіси ДФС по роботі з клієнтами не пропонують своїх послуг на належному рівні. Зокрема, йдеться про автоматизовану систему аналізу та управління ризиками при здійсненні митного контролю (АСАУР) і митний сервіс «Пульс».

«Сервіс «Пульс» повинен працювати з метою отримання інформації про проблему, що трапилася при оформленні, і протягом доби роз’яснити причини її виникнення та шляхи вирішення проблеми. На жаль, на сьогодні сервіс так і не працює, а більше як колл-центр, там сидять представники митних органів, приймають вхідні скарги і на цьому все закінчується », – зазначила представник експедиторської компанії.

Пикшрене також повідомила, що на 15 липня компанія «Макотрейдінг» разом з іншими активістами провела акцію протесту під стінами Офісу президента, Міністерства фінансів і Фіскальної служби, результатом якої стало призначення наради з керівництвом митниці на 18 липня.

«На цій нараді ми хочемо запропонувати внести зміни у роботу митного сервісу «Пульс» і хочемо отримати схвалення на створення нашої ініціативної системи «Митний пульс». Ми бачимо її реалізацію в формі робочої групи, куди будуть входити також співробітники митних органів», – сказала Пикшрене, додавши, що дана група буде функціонувати« незалежно від отриманої відповіді в четвер на нараді ».

Заступник директора компанії «Макотрейдінг» також повідомила про спроби тиску з боку митних органів на роботу компанії після проведення вчорашнього пікету з метою знайти будь-які порушення.

«Після проведення вчорашнього пікету керівництво митниці зібрало багатогодинну нараду на тему роботи компанії «Макотрейдинг». Нараду було присвячено тому, щоб до четверга, до нашої зустрічі, знайти будь-яку причину, щоб виписати якийсь протокол або знайти зачіпку, щоб сказати, що «Макотрейдинг» неправильно працює. Так як одним з ініціаторів цієї наради був пан Власов (керівник ДФС), у мене велике прохання займатися реформуванням своїх митних відділів, а не займатися компанією «Макотрейдинг», яка хоче внести свої корективи та пропозиції в існуючі системи, які на думку бізнесу працюють результативно», – заявила Пикшрене.

Вона додала, що зараз на всіх митних постах, де на оформленні перебувають вантажі компанії «Макотрейдинг», знаходяться представники відділу контрабанди та інших відділів ДФС, з метою знайти в фурах і контейнерах які-небудь ознаки порушень. «Хочу сказати інспекторам, які виконують цю роботу. Керівництво, як правило, змінюється, а ми не будемо мовчати. Якщо ви будете виконувати незаконні дії, то ми змушені будемо подавати в суд», – повідомила вона, додавши, що компанія не хоче заподіяти ніякої шкоди ні керівництву митниці, ні окремим відділам, а лише хоче озвучити існуючі на сьогодні проблеми у митній сфері.

https://ua.news