ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Прийняття виключно митної декларації є завершальним юридичним  фактом правовідносин митного оформлення  - 2019/07/09  

2019/07/09

Підприємством здійснено ввезення на митну територію України товару за тимчасовими митними деклараціями, поданими в червні 2015 р., а додаткові митні декларації з зазначенням у них точних відомостей про задекларовані товари подані позивачем в липні 2015 р.

Оскільки тимчасова або неповна декларація не є завершальним документом, її подання не є фактом завершення декларування, а передбачає лише спрощений порядок випуску товарів у вільний обіг. Таке спрощення покладає на декларанта обов’язок протягом 30 днів з дня випуску товарів у вільний обіг подання митної декларації, заповненої у звичайному порядку, тим самим забезпечується завершеність процедури декларування. Прийняття митним органом такої декларації і є завершальним юридичним фактом правовідносин митного оформлення.

Таким чином, після подання тимчасової митної декларації можливі зміни щодо зазначених у ній відомостей, зокрема, й вартості ввезеного на митну територію товару, що є базою оподаткування ПДВ. Остаточні відомості про такі товари будуть міститись у митній декларації, заповненій у звичайному порядку. Тому у разі випуску товарів у вільний обіг у спрощеному порядку з поданням платником тимчасової митної декларації суми ПДВ відносяться до податкового кредиту на підставі поданої платником та прийнятої митним органом митної декларації, яка підтверджує завершення декларування ввезеного на митну територію товару (за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту).

/Постанова Верховного Суду від 11.06.2019 р. у справі № 826/5939/16/



Вісник податкової служби України