ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Як розмістити імпортований товар на складі гуманітарної  допомоги   - 2019/07/09 

2019/07/09

   Податківці навели головні умови для розміщення товару на складі гуманітарної допомоги

   ДФС у Донецькій області інформує, що Наказом Мінфіну від 28.05.2012 р. №613 затверджено Положення про склади тимчасового зберігання (далі – Положення), дія якого розповсюджується також на склади отримувачів гуманітарної допомоги.

   Відповідно до Положення утримувач складу організації – отримувача гуманітарної допомоги (далі – утримувач СГД) – організація, дані про яку внесені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги і у власності, користуванні якої перебуває склад організації – отримувача гуманітарної допомоги (далі – СГД).

   Утримувач СГД створює належні умови для забезпечення схоронності товарів і транспортних засобів, розміщених на СГД, відповідно до Митного кодексу України.

   Тимчасове зберігання товарів, ввезених на митну територію України як гуманітарна допомога, здійснюється з дозволу митного органу на СГД за таких умов:

   дані про утримувача СГД повинні бути внесені до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги;
наявності на СГД цілодобової охорони або функціонуючої охоронної сигналізації, засобів пожежогасіння;
обладнання СГД не менше ніж двома засобами нанесення забезпечення, один з яких повинен перебувати у віданні митниці, другий – у віданні утримувача СГД.
Для розміщення товарів і транспортних засобів комерційного призначення на СГД до митного органу подаються:

   єдиний уніфікований документ на розміщення та тимчасове зберігання товарів, що містить опис цих товарів, на підставі товаротранспортних документів відповідно до ст. 202 МКУ за формою, наведеною у додатку 5 до Положення (далі – ЄУД);
товаротранспортні документи (коносамент (Bill of Lading), авіаційна вантажна накладна (Air Waybill), міжнародна автомобільна накладна (CMR), залізнична накладна (СМГС і ЦІМ)).
Разом із ЄУД утримувач СГД подає митному органу:

   засвідчені ним копії документів, що підтверджують: право власності, користування складськими об"єктами; наявність цілодобової охорони або функціонуючої охоронної сигналізації, засобів пожежогасіння;
фотографії, що підтверджують обладнання СГД не менше ніж двома засобами нанесення митного забезпечення, один з яких повинен перебувати у віданні митного органу, другий – у віданні утримувача СГД.
Рішення про розміщення товарів на СГД приймає керівник підрозділу митного оформлення або уповноважена ним особа цього підрозділу, у зоні діяльності якого розташований такий СГД, невідкладно після перевірки поданих документів та встановлення дотримання вимог Митного кодексу та п. 7.5 розділу VII Положення.

   При першому розміщенні товарів гуманітарної допомоги на СГД митний орган має право провести у присутності уповноваженої посадової особи утримувача СГД огляд та фотографування складських об"єктів, прилеглої території та перевірку відповідності складських об"єктів відомостям, зазначеним у доданих до ЄУД документах.

   За результатами огляду складається Акт огляду.

   В Акті огляду не допускаються виправлення цифрових показників, дат та інших даних.

   Копія Акту огляду надається утримувачу СГД.

   Підставою для відмови митного органу в розміщенні товарів гуманітарної допомоги на СГД є невиконання вимог п. 2.6 розділу II та п. 7.2 розділу VII Положення.

   На строк тимчасового зберігання товарів гуманітарної допомоги на СГД створюється тимчасова зона митного контролю.

   Утримувач СГД забезпечує окреме зберігання різних партій товарів. Товари, що можуть завдати шкоди іншим товарам, або ті, що потребують особливих умов зберігання, повинні зберігатись на (в) спеціально пристосованих для цього складських об"єктах.

   Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів на СГД починається з дня їх фактичного розміщення на СГД та закінчується днем:

   завершення їх митного оформлення в обраний декларантом митний режим;
передачі їх на склад митного органу.
Строк тимчасового зберігання товарів не переривається при переміщенні товарів з одного СГД на інший.

   Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів на СГД встановлюється відповідно до ст. 204 МКУ.

   У разі продовження митним органом строків тимчасового зберігання товарів на СГД у порядку, встановленому частиною третьою ст. 204 МКУ, посадова особа митного органу вносить нову дату закінчення строку тимчасового зберігання товарів на СГД до відповідного програмно-інформаційного комплексу ЄАІС ДФС.

   Товари гуманітарної допомоги можуть зберігатися на СГД у транспортному засобі, у якому вони були доставлені.

   Вивезення за межі митної території України або знищення неякісних і непридатних до споживання товарів гуманітарної допомоги, розміщених на СГД, здійснюється згідно зі ст. 9 Закону України «Про гуманітарну допомогу».

   Утримувач СГД веде облік товарів, що розміщуються, зберігаються на СГД, відповідно до вимог, установлених розділом VIII Положення.

   Плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, що встановлена МКУ, не справляється при ввезенні на митну територію України товарів гуманітарної допомоги. (ст. 6 Закону України від 22.10.1999 р. №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу»)

   Митне оформлення вантажів (товарів) без справляння плати за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, встановленим для органів доходів і зборів, здійснюється органами доходів і зборів за наявності рішення відповідних спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги про визнання таких вантажів (товарів) гуманітарною допомогою. (Ст. 8 Закону України від 22.10.1999 р. №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу»)

   Плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування органів доходів і зборів або поза робочим часом, установленим для них, щодо товарів, що переміщуються через митний кордон України у складі вантажів з допомогою, не справляється. (ст. 250 МКУ)

«Дебет-Кредит»