ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Не оформили на митниці імпортований товар: що з банківським  контролем  - 2019/07/05 

2019/07/05

Якщо товар надійшов на територію України, але його митне оформлення не завершено, та сума розрахунків за імпорт товарів перевищує 150 тис. грн., то банк не завершує валютний нагляд.

Податківці у підкатегорії 114.03 «ЗІР» зауважили, що відповідно до п. 9 постанови Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 7 банк завершує здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, зокрема:

якщо сума незавершених розрахунків за операцією з експорту, імпорту товарів не перевищує незначної суми. У разі здійснення розрахунків за експорт, імпорт товарів в іноземній валюті сума незавершених розрахунків за операцією з експорту, імпорту товарів визначається за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату останньої події за відповідною операцією (остання дата платежу/надходження грошових коштів, дата поставки товару, дата зарахування зустрічних однорідних вимог);
у разі імпорту продукції, яка ввозиться в Україну, – після отримання інформації з реєстру митних декларацій (далі – МД) про здійснення поставки за імпортною операцією з оформленням МД типу ІМ-40 «Імпорт», ІМ-41 «Реімпорт», ІМ-51 «Переробка на митній території», ІМ-72 «Безмитна торгівля», ІМ-75 «Відмова на користь держави», ІМ-76 «Знищення або руйнування» (якщо продукція згідно із законодавством України підлягає митному оформленню) або після пред’явлення резидентом документа (крім МД), який використовується для митного оформлення продукції (якщо на продукцію, що імпортується, згідно із законодавством України не оформляється МД).

Підпунктом 7 п. 2 постанови Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5 розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на дату здійснення операції), який є меншим, ніж розмір, що установлений для фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу згідно із законодавством у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 розділу III Закону № 1702 розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу згідно із законодавством у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення становить 150 тис. грн.

Таким чином, якщо товар надійшов на територію України, але його митне оформлення не завершено, та при цьому сума розрахунків за операцією з імпорту товарів перевищує 150 тис. грн., то банк не завершує валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з імпорту таких товарів.

«Дебет-Кредит»