ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Оскарження рішень митних органів по класифікації.   -  2019/07/01 

2019/07/01

У випадках винесення рішення про зміну коду товару постає питання – ЩО РОБИТИ ДАЛІ? Оскаржувати? Як? Де взяти інформацію і аргументи для оскарження?

По-перше, треба проаналізувати пакет документів на предмет виконання та наявності порушень в рамках митного законодавства в розрізі здійснення процедур класифікації товарів, а саме:

- Митний кодекс України;
- Закон України від 19.09.2013 №584-VII «Про Митний тариф України»;
- Наказ Державної фіскальної служби України від 09.05.2015 №401 «Про затвердження Пояснень до Української. класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності»;
- Листи-роз’яснення ДФС України щодо кодування окремих товарів;
- Наказ Державної фіскальної служби України від 30.05.2012 №631 «Про затвердження Порядку виконання митний формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа»;
- Наказ Державної фіскальної служби України від 30.05.2012 №650 «Про затвердження Порядку роботи відділу митних платежів, підрозділу митного оформлення митного органу та митного поста при вирішення питань класифікації товарів що переміщуються через митний кордон України;
- Наказ Міністерства фінансів України від 31.07.2015 №684 «Про затвердження Порядку здійснення аналізу та оцінки ризиків, розроблення і реалізації заходів з управління ризиками для визначення форм та обсягів митного контролю.

По- друге, треба зібрати всю необхідну технічну документацію про фізичні та якісні характеристики товару. Це може бути будь які документи, які містять розширену відповідь на наступні питання:
- Що це за товар (комерційна назва);
- З чого вироблений товар (повний склад товару, всі інгредієнти у відсотковому співвідношенні);
- Для чого та в якій галузі використовується товар;
- В якому вигляді використовується товар;

По – третє, треба скласти грамотну технічну частини для процедури оскарження. Технічна частина повинна містити не тільки науково – технічні терміни, но і повинна містити опис та аргументи зрозумілою мовою для будь якого читача, оскільки при судовому розгляді треба розуміти, що судді не є фахівцями по класифікації товарів і не розуміють правил інтерпретації УКТЗЕД та хімічні формули мономерів та полімерів. Тому оскарження у судовому порядку повинно ґрунтуватись на зрозумілих поясненнях та документах.

Запорукою успішного оскарження класифікаційних рішень, винесених митними органами та податкових повідомлень-рішень, винесених за результатами проведення відповідних перевірок, є чітке обгрунтування правильності класифікації товарів з використанням чинних нормативних документів (законодавчі та підзаконні акти України, ГОСТи/ДСТУ, класифікаційні рішення щодо ідентичних/подібних/аналогічних товарів у митний системі України, рішення щодо класифікації товарів у країні експорту та ЄС) та наданням документального підтвердження заявлених характеристик товарів від виробника (сертифікати якості/аналізів, дозвільні документи країни експорту, техніко-технологічна документація, технічний опис, технологія виробництва тощо), результати проведення незалежних експертиз експертними установами з відповідним рівнем акредитації.

Компанія «Айлок» має багаторічний професійний досвід складення як повного тексту так і технічної частини тексту заяв для процедур адміністративного та судового оскарження рішень митних органів по класифікації товарів. Якщо у вас є питання в даній галузі – наші спеціалісти оперативно підготують будь які відповіді та документи.

FaceBook