ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення  для захисту українських товаровиробників  - 2019/07/01  

2019/07/01

26 червня  відбулось засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому розглядались питання  захисту українських товаровиробників від зростаючого та недобросовісного імпорту. Зокрема обговорювались необхідні   обмежувальні заходи щодо імпорту товарів в Україну.

Так, Комісія розглянула результати проведення антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну деякого прокату з корозійностійким покриттям з  Російської Федерації та Китайської Народної Республіки. Для захисту українського виробника плоского прокату було вирішено застосувати антидемпінгові заходи щодо імпорту в Україну товарів походженням з Російської Федерації та Китаю строком на 5 років. Для виробників, експортерів товару з РФ визначено ставку антидемпінгового мита на імпорт в Україну на рівні 47,57%, а для виробників, експортерів з Китайської Народної Республіки – 22,78%.

Також Комісія заслухала  інформацію про результати   перегляду та продовження спеціальних заходів щодо імпорту в Україну гнучких пористих плит, блоків та листів з пінополіуретанів незалежно від країни походження. Під час розгляду питання члени Комісії дійшли висновку, що встановлений період застосування спеціальних заходів для українського виробника  виявився недостатнім і тому його слід  продовжити  строком на 3 роки.

Також визначено розмір ставки спеціального мита  для   гнучких пористих плит, блоків та листів з пінополіуретанів,з урахуванням лібералізації щодо імпорту в Україну. Так, з  дня набрання чинності рішення  Комісії, ставка спеціального мита становитиме   11,22%,  через 12 місяців з дня їх продовження – 10,66%, через 24 місяці  – 10,13%.

Також комісія вирішила не порушувати перегляд антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну (ДВП) мокрого способу виробництва  походженням з Республіки Білорусь у зв’язку із закінченням строку їх застосування. Окрім того на цій же підставі   припинити процедуру перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну  деревоволокнистих плит з Білорусії.

 

Про комісію

Відповідно до Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) є оперативним органом державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. До складу Комісії входять представники органів виконавчої влади в Україні. Персональний склад Комісії затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Комісії.

До компетенції Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, зокрема, належить:

  • прийняття рішень про порушення та проведення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань;
  • прийняття рішень про застосування попередніх чи остаточних антидемпінгових, спеціальних або компенсаційних заходів;
  • прийняття рішень про завершення антидемпінгових, спеціальних чи антисубсидиційних розслідувань без застосування заходів захисту;
  • прийняття рішення про встановлення фактів дискримінаційних та/або недружніх дій з боку інших держав, митних союзів чи економічних угрупувань щодо законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України та рекомендацій щодо застосування заходів у відповідь.

Рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів, а в окремих випадках, передбачених Законом, двома третинами (кваліфікованою більшістю) голосів її членів. Як правило, рішення про порушення антидемпінгового, спеціального чи антисубсидиційного розслідування та застосування заходів приймаються простою більшістю голосів; рішення про відмову в порушенні розслідування та припинення розслідування без застосування заходів (окрім спеціальних) приймаються двома третинами голосів її членів (кваліфікованою більшістю).



Мінекономрозвитку