ГоловнаКонтактиМапа сайта

  При ввезенні на територію України товари по коду попали під  заборонені (ПКМУ 1147), але товари не російського, а  білоруського походження (про що зазначено в інвойсі "країна  походження Білорусь". Але митниця вимагає надати оригінал  сертифікату ...  - 2019/06/28 

2019/06/28

Питання

При ввезенні на територію України товари по коду попали під заборонені (ПКМУ 1147), але товари не російського, а білоруського походження (про що зазначено в інвойсі "країна походження Білорусь". Але митниця вимагає надати оригінал сертифікату про походження. Чи є такі дії митниці законними?"

Відповідь‼️‼️‼️

У відповідності до вимог частини 3 статті 44 Митного кодексу України:
«У разi ввезення товару на митну територiю України сертифiкат про походження товару подається обов"язково:
2) на товари, щодо ввезення яких в Україну застосовуються кiлькiснi обмеження (квоти) або заходи, вжитi органами державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi в межах повноважень, визначених законами України "Про захист нацiонального товаровиробника вiд демпiнгового iмпорту", "Про захист нацiонального товаровиробника вiд субсидованого iмпорту", "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну", "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".»
У ПКМУ 1147 вiд 30 грудня 2015 р. «Про заборону ввезення на митну територiю України товарiв, що походять з Росiйської Федерацiї» визначено, що рiшення щодо заборони ввезення на митну територiю Росiйської Федерацiї товарiв сiльськогосподарського призначення, продукцiї та сировини, що походять з України, завдає значної шкоди та обмежує реалiзацiю законних прав та iнтересiв суб"єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi України вiдповiдно до частини одинадцятої статтi 29 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".
Тоб то, застосування заборон на ввезення в рамках Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" відноситься до випадків передбачених пункту 2 частини 3 статті 44 Митного кодексу України і це означає, що якщо по коду товар підпадає під дію ПКМУ 1147, але є походженням з іншої країни (не з РФ), то на даний товар необхідно обов’язково при митному оформленні надати сертифікат про походження (будь якої форми або декларацію інвойс).
Також, нагадуємо, що у відповідності до вимог частини 2 статті 43 Митного кодексу України, країна походження товару заявляється (декларується) органу доходiв i зборiв шляхом подання оригiналiв документiв про походження товару.
Теж саме стосується і товарів які є об’єктом антидемпінгового розслідування.

FaceBook