ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Внесення поправки в Пояснення до товарної позиції 9018  -  2019/05/10 

2019/05/10

Внесення поправки в Пояснення до товарної позиції 9018
(питання ініційоване Державною фіскальною службою України та підтримане Комітетом з Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації на 63-й сесії Всесвітньої митної організації)


Державна фіскальна служба України у 2018 році звернулась до Всесвітньої митної організації з проханням розглянути пропозицію про внесення поправки до Пояснень до Гармонізованої системи опису та кодування товарів, а саме до абзацу (L) розділу «(I) Інструменти та пристрої для медицини або хірургії» до позиції 9018, а саме внесення правки в речення: «Портативні апарати для усунення пневмотораксу, апарати для переливання крові, штучні п’явки» та винести зазначену пропозицію на розгляд Комітету з Гармонізованої системи опису та кодування товарів, засідання якого відбуваються у штаб-квартирі Всесвітньої митної організації.

Аргументацією для внесення такої поправки для ДФС стали наступні факти.

Відповідно до інформації з мережі Інтернет трансфузійна медицина (англ.: Transfusion medicine) є галуззю медицини, яка займається переливанням крові та її компонентів. Згідно зі статтею «переливання крові» (див.: Wikipedia, стаття Blood transfusion) – це процес введення крові або продуктів переробки крові у кров’яне русло через венозні судини.

Переливання використовуються для лікування різних захворювань та наслідків від хірургічного втручання, щоб замінити втрачені компоненти крові. Відповідно до статті «продукти крові» (див.: Wikipedia, стаття Blood product), продуктами крові є будь-яка терапевтична субстанція приготовлена з крові людини. Такими субстанціями є: цільна кров, компоненти крові та похідні плазми (див. також The Clinical Use of Blood, Handbook, World Health Organization, Geneva, 2002).

До компонентів крові відносяться: концентрати або суспензії червоних кров’яних тілець; тромбоцити, що отримані із цільної крові або застосовуючи аферез; плазма; та кріопрецепітат. До похідних плазми відносяться білки плазми, які отримують у фармацевтичному виробництві, зокрема це: альбумін; концентрати фактору згортання; та іммуноглобуліни.

Раніше трансфузійна медицина використовувала цільну кров, проте в сучасній медичній практиці зазвичай використовуються компоненти крові, такі як еритроцити, білі кров"яні тільця, плазма, фактори згортання крові, тромбоцити та інші. На сьогоднішній день цільна кров зазвичай не використовується у медицині для переливання крові. Тобто термін «Переливання крові» часто використовується «за традицією» оскільки застосування цільної консервованої крові в трансфузійній терапії вкрай обмежене.

Сучасна трансфузійна медицина використовує у більшості випадків компоненти крові для лікування пацієнтів з такими захворюваннями, як анемія, ракові захворювання крові та осіб після хірургічного втручання.

Кров складається з ряду компонентів, включаючи еритроцити, тромбоцити та плазму. Кожен з них може використовуватися для лікування різних станів хворого. Кров, як правило, поділяється на окремі компоненти або частини, тому пацієнтові може бути наданий той компонент крові, в якому він має потребу.

Тобто один об’єм донорської крові від одного донора завдяки поділу цільної крові на компоненти може врятувати життя або забезпечити лікування декількох хворих. Застосування компонентів цільної крові в лікуванні хвороб забезпечує зростання ефективності використання донорської крові.

В абзаці (L) розділу «(I) Інструменти та пристрої для медицини або хірургії» до позиції 9018: «Портативні апарати для усунення пневмотораксу, апарати для переливання крові, штучні п’явки» узагальнено зазначається про те, що в товарній позиції 9018 класифікуються трансфузійні апарати для переливання крові.

З огляду на викладене вище, та з метою приведення текстів Пояснень до Гармонізованої системи опису та кодування товарів у відповідність до сучасного стану розвитку трансфузійної медицини переливання крові, а також для забезпечення простоти та ясності розуміння, які ж саме товари класифікуються у зазначеному абзаці, ДФС запропонувала наступні слова:

«(L) Портативні апарати для усунення пневмотораксу, апарати для переливання крові, штучні п’явки.»

замінити словами:

«(L) Портативні апарати для усунення пневмотораксу, трансфузійні апарати для переливання цільної крові, компонентів крові та похідних крові, штучні п’явки».

Секретаріат Всесвітньої митної організації, з урахуванням викладених аргументів Державної фіскальної служби був схильний до думки підтримати позицію ДФС і винести дане питання на розгляд Комітету з Гармонізованої системи.

У результаті дане питання було винесене на розгляд 63-ої сесії Комітету з Гармонізованої системи опису та кодування товарів (відбулась у березні 2019 року). У ході дискусії делегати ДФС представили питання на обговорення і представники Комітету мали змогу висловити свою думку з даного питання. Зокрема представники Європейського Союзу, Єгипту, Австралії та ряду інших країн висловили підтримку ініціативі ДФС.

Зрештою Комітет одноголосно підтримав питання про внесення поправки в Пояснення до товарної позиції 9018 відмітивши при цьому, що така поправка прояснить та покращить розуміння текстів Гармонізованої системи, що у подальшому позитивно вплине та спростить роботу митників, при класифікації апаратів для переливання цільної крові, її компонентів та похідних.

Державна фіскальна служба України