ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Україна та Казахстан розпочинають процес з обміну попередньою  інформацією про товари та транспортні засоби, які переміщуються  через митний кордон  - 2019/04/26 

2019/04/26

ДФС посилює взаємодію з Комітетом державних доходів Міністерства фінансів Республіки Казахстан. Директор Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва фіскальної служби Анатолій Александров та голова Комітету Марат Султангазієв підписали Угоду між ДФС і Міністерством фінансів Казахстану щодо організації обміну попередньою інформацією про товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон, та Протокол про співпрацю в митній і податковій сферах.

Це, фактично, старт переговорів щодо технічних можливостей, каналів передачі інформації, структури і формату даних та обсягів електронних повідомлень.

Наразі мова йде про запуск тестового режиму для відпрацювання порядку ідентифікації попередніх відомостей з конкретними товарами та транспортними засобами, видами транспорту, щодо яких буде здійснюватися обмін попередніми відомостями, а також переліку територіальних підрозділів уповноважених органів обох країн.

Механізм обміну даними планується узгодити та запустити вже до кінця 2019 року.

Такий формат співпраці дасть можливість прискорити здійснення митних операцій, скоротити кількість документів, необхідних для здійснення митних операцій і митних процедур. Крім того, аналіз інформації про товари буде відбуватись із застосуванням системи управління ризиками.

Довідково:

Зовнішня торгівля між Україною та Казахстаном у січні-березні 2019 року має тенденцію до зростання за рахунок збільшення імпорту. Обсяг товарообігу з Казахстаном займає 29 місце серед 210 країн торговельних партнерів і складає 181 млн доларів.

У 2018 році обсяг зовнішньоекономічних операцій - майже 823,4 млн доларів. 



Державна фіскальна служба України