ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Переміщення готівки через кордон: чи змінився порядок  -  2019/02/25 

2019/02/25

   Порядок ввезення, пересилання на митну територію України, вивезення, пересилання з митної території України або транзит через митну територію України фізичними особами готівкової валюти і банківських металів регламентується Положенням про транскордонне переміщення валютних цінностей, затвердженим постановою Правління Нацбанку від 02.01.2019 р. № 3 (далі — Положення).

   Відповідно до пп. 1 п. 2 Положення готівкова валюта — це готівкова валюта України і готівкова іноземна валюта у вигляді банкнот і монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної держави, банкноти і монети, вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

   Перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро для вимог Положення здійснюється за офіційним курсом гривні до євро, установленим Нацбанком або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Нацбанком, на день перетинання митного кордону України або на день пересилання готівкової валюти, банківських металів (п. 3 Положення).

   Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу (п. 5 Положення).

   Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10 000 євро, за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі (п. 6 Положення).

   Фізичні особи здійснюють декларування переміщення готівкової валюти і банківських металів у порядку, визначеному Кабміном (п. 3 Положення).

   Пересилання в Україну/з України готівкової валюти і банківських металів у міжнародних поштових відправленнях здійснюється виключно з оголошеною їх вартістю (п. 14 Положення).

   Пересилання в Україну, з України готівкової валюти і банківських металів у міжнародних поштових відправленнях здійснюється на умовах та в порядку, встановленому, зокрема пп. 5, 6 Положення.

   За матеріалами ГУ ДФС в Івано-Франківській області

Вісник податкової служби України