ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Який порядок і умови вивезення за межі  митної території України творів друку, виданих після 1945 року,  у тому числі поштових листівок та конвертів?  - 2019/02/13  

2019/02/13

Який порядок і умови вивезення за межі митної території України творів друку, виданих після 1945 року, у тому числі поштових листівок та конвертів?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 214.01

Коротка:

    Вивезення за межі митної території України громадянами творів друку, виданих після 1945 року, у тому числі поштових листівок та конвертів, що не належать до культурних цінностей, здійснюється без надання контролюючим органам виданого Міністерством культури свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей.

    Разом з тим для прискорення виконання митних формальностей щодо товарів, які не є культурними цінностями, декларантом може бути поданий відповідний висновок експерта-мистецтвознавця.

Повна:

    Відповідно до п. 1 ст. 197 Митного кодексу України (далі – МКУ) у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та/або їх випуск залежно від вимог відповідного закону здійснюються органами доходів і зборів на підставі отриманих від державних органів, інших установ та організацій, уповноважених на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, з використанням механізму "єдиного вікна" відповідних дозвільних документів та/або відомостей про включення (виключення) товару до (з) відповідного реєстру у формі електронних документів, засвідчених електронним цифровим підписом, які підтверджують дотримання встановлених обмежень щодо переміщення таких товарів через митний кордон України, якщо використання таких дозвільних документів та/або відомостей для здійснення митних формальностей передбачено законами України. У випадках, передбачених цим Кодексом, для здійснення митних формальностей можуть використовуватися паперові примірники таких документів, надані декларантом або уповноваженою ним особою.

    Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, визначає коди товарів згідно з УКТ ЗЕД, на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження, та розміщує відповідну інформацію на своєму офіційному веб-сайті та на єдиному державному інформаційному веб - порталі "Єдине вікно для міжнародної торгівлі" (п. 1 ст. 197 МКУ).

    З переліком культурних цінностей, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України, можна ознайомитись на сайті Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua), натиснувши на головній сторінці банер "Митне оформлення" / Суб’єктам ЗЕД / Заборони та обмеження при переміщенні товарів через митний кордон України / Переліки товарів (з кодами УКТ ЗЕД*), на переміщення яких через митний кордон України у відповідному напрямку встановлено обмеження (ст. 97 МКУ).

    Документом, який підтверджує дотримання встановлених обмежень щодо переміщення через митний кордон України культурних цінностей є свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей, що подається контролюючому органу при вивезенні за межі митної території України.

    Не потребують дозволу на вивезення (тимчасове вивезення) сувенірні вироби, предмети культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, зазначені в додатку 1 до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через митний кордон України, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтва України від 22.04.2002 № 258, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 09.07.2002 за № 571/6859, зокрема, твори друку, видані після 1945 року, у т. ч. тиражована друкована графіка (репродукції, літографії, естампи, плакати, постери, афіші, календарі, листівки, конверти і т. п.), фотоальбоми і фотопродукція сувенірного призначення і т. п.

    При цьому згідно з частинами 2, 3 ст. 69 МКУ, контролюючі органи здійснюють контроль правильності класифікації товарів, поданих до митного оформлення, згідно з УКТ ЗЕД.

    На вимогу посадової особи контролюючого органу декларант або уповноважена ним особа зобов’язані надати усі наявні відомості, необхідні для підтвердження заявлених ними кодів товарів, поданих до митного оформлення, а також зразки таких товарів та/або техніко-технологічну документацію на них.

    Також у разі потреби для участі у здійсненні митного контролю можуть залучатися спеціалісти та експерти (частина 1 ст. 327 МКУ).

    Залучення спеціалістів та експертів здійснюється керівником контролюючого органу або його заступником за погодженням з керівником підприємства, установи, організації, де працює спеціаліст чи експерт (частина 2 ст. 327 МКУ).

    У разі необхідності за власним бажанням залучення спеціалістів та експертів може здійснювати декларант (власник товару та/або транспортного засобу). У такому разі відшкодування витрат, пов’язаних з участю спеціалістів та експертів у здійсненні митного контролю, здійснюється декларантом (власником товару та/або транспортного засобу) на підставі укладеної угоди (частина 5 ст. 327 МКУ).

    Експертом може бути особа, яка має необхідні знання для надання відповідного висновку (частина 1 ст. 502 МКУ).

    Таким чином, вивезення за межі митної території України громадянами творів друку, виданих після 1945 року, у тому числі поштових листівок та конвертів, що не належать до культурних цінностей, здійснюється без надання контролюючим органам виданого Міністерством культури свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей.

    Разом з тим для прискорення виконання митних формальностей щодо товарів, які не є культурними цінностями, декларантом може бути поданий відповідний висновок експерта-мистецтвознавця.

    Умови вивезення (пересилання) громадянами товарів за межі митної території України встановлені ст. 371 МКУ.

    Так, товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро (крім зазначених у частині 2 ст. 371 МКУ), не підлягають письмовому декларуванню при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України (частина 1 ст. 371 МКУ).

    Згідно з частиною 2 статті 371 МКУ товари, сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро та на які законом встановлено вивізне мито та/або якщо відповідно до закону державними органами видаються документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, із сплатою у випадках, визначених законами України, вивізного мита та з поданням відповідних документів, виданих державними органами.

    Товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10000 євро (крім зазначених у частині четвертій ст. 371 МКУ), при вивезенні (пересиланні) їх громадянами за межі митної території України підлягають письмовому декларуванню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України для підприємств, зі сплатою вивізного мита у випадках, встановлених законами України, та з поданням відповідних документів, які підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень згідно із законами України щодо вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України (частина 3 ст. 371 МКУ).

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice