ГоловнаКонтактиМапа сайта

  СЕРГІЙ ТУПАЛЬСЬКИЙ: Як визволити митницю з пастки патентних  "тролів"?  - 2019/02/06 

2019/02/06

Інтелектуальна діяльність та її захист із кожним роком набувають дедалі більшого значення у розвитку економік в усьому світі. У 2018 році на Одеській митниці щонайменше раз на тиждень фіксувалося зупинення митного оформлення вантажу через підозру або у зв"язку зі зверненням щодо порушення прав інтелектуальної власності. У більш ніж 50% випадків факти порушення прав інтелектуальної власності підтвердились!

Одночасно збільшується і кількість випадків так званого патентного тролінгу. Наприклад, лише з грудня 2018 року до кінця січня 2019-го мали місце 14 випадків зупинення митного оформлення вантажу волоських горіхів через звернення про незаконне використання корисних моделей, захищених патентом.

Із правової точки зору все у межах закону. Патентний "троль" за діючим законодавством може без жодних проблем одержати патент на "корисну модель", яка є добре відомою технологією. У випадку волоських горіхів мова йде про спосіб їх пакування. Наприклад "винаходом" є те, що горіхи спочатку вкладають у вакуумний пакунок із поліетилену, а потім – у картонні коробки. Отримавши такий патент, "троль" подає заявку для внесення відомостей про нього до Митного реєстру об"єктів права інтелектуальної власності.

Митний реєстр об"єктів права інтелектуальної власності є потужним механізмом боротьби з контрафактною продукцією. На підставі даних, які в ньому містяться, митниця зобов"язана зупиняти перетин кордону товарами, які підозрюються в контрафактності.

Однак є й інша сторона медалі. Використовуючи цю ж зброю, "патентні тролі" мають усі законні підстави заборонити експортні або імпортні операції з використанням відповідних товарів, якщо у суб"єкта зовнішньо-економічної діяльності немає дозволу (купленого, звичайно) від патентовласника на використання патенту.

Станом на сьогодні в Митному реєстрі зареєстровано сім патентів на корисні моделі щодо пакування горіхів. Усі вони не тільки повторюють загальновживані методи пакування (плівка, коробки), а й містять ознаки один одного.

Власники патентів, за якими стоять бізнес-групи, що займаються експортом горіхів, постійно воюють одне з одним, намагаючись монополізувати ринок. Кожна з груп подає до митниць вимоги припинити експорт горіхів іншими суб"єктами ЗЕД через порушення прав інтелектуальної власності на пакування.

А митниця не може не тільки відмовити їм (бо подібних дій від неї вимагає Митний кодекс та міжнародні угоди), а навіть відмовити у внесенні чергового патенту на пакування горіхів у картонну коробку до Митного реєстру, якщо відповідний документ було видано патентним відомством України.

Справа не обмежується горіхами. Фактично запатентувати сьогодні можна будь-що: від зовнішнього вигляду мобільних телефонів до вішалок для одягу. І на підставі цього блокувати зовнішньо-економічні операції будь-кого.

Уже сьогодні, аналізуючи Митний реєстр об"єктів права інтелектуальної власності, можна зробити висновок, що потенційними об"єктами для подібного патентного "тролінгу" є свіжа зелень, гарбузове насіння, шини для велосипедів та автомобілів, автозапчастини та навіть зубочистки!

Проблема набула серйозного характеру. Однак ніякого ризику для патентних "тролів" немає. А весь негатив дістається митниці, яка за законом зобов"язана блокувати вантажі та витребувати у їхніх власників підтвердження прав на використання об"єктів інтелектуальної власності.

В умовах відсутності дієвого механізму боротьби з патентним "тролінгом", Кабінет Міністрів України за ініціативи прем"єр-міністра Володимира Гройсмана вніс до Верховної Ради законопроект №9385 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського союзу у сфері інтелектуальної власності". Боротьба з патентним "тролінгом" – одне з ключових завдань документа.

Серед його положень дійсно є такі, які, за нашою оцінкою, унеможливлять патентний "тролінг" на митниці або зведуть його до окремих рідкісних випадків. Перш за все через те, що об"єктом корисної моделі в новому законопроекті є пристрій, а не "продукт (пристрій, речовина тощо) або процес у будь-якій сфері технології", як це є зараз. Тобто способи пакування горіхів перестануть бути корисними моделями. Крім того, для корисних моделей та промислових зразків пропонується встановити більш жорсткі вимоги для отримання патенту. Об"єкти ж, які відрізняються лише незначними деталями, реєструватися не будуть.

Також після прийняття та набуття чинності законопроекту будь-яка особа зможе подати заяву про визнання прав на винахід (корисну модель) недійсними повністю або частково з підстав невідповідності винаходу умовам патентоспроможності. Тобто якщо навіть патенти на картонні коробки та плівку не втратять свою чинність одразу, вони все одно з часом просто будуть відмінені! І зроблять це самі підприємці в межах своєї конкурентної боротьби, у стислі терміни.

Зрозуміло, що в передвиборчий період прийняття цього законопроекту може відкластися. Однак є ще одна можливість тимчасово перекрити кисень патентним "тролям".

Дієвим запобіжником може стати обов"язок внесення грошової застави при поданні заяви про сприяння захисту прав інтелектуальної власності. Усі витрати, пов"язані з зупиненням митного оформлення, які понесе власник вантажу або митниця у разі зловживання правовласниками своїми правами з метою недоброчесної конкуренції, згідно з Митним кодексом, повинні лягти на "горе-винахідника". Проте невизначеність механізму відшкодування таких витрат на теперішній час потребує звернення до суду. Внесення ж застави дозволить відразу притягнути недоброчесного правовласника до фінансової відповідальності за зловживання правами.

Така практика вже досить давно застосовується в Європейському союзі та довела свою ефективність.

І, головне, її можна імплементувати до законодавства України, затвердивши постановою Кабінету Міністрів відповідний порядок внесення застави.

https://gordonua.com