ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Послання Всесвітньої митної організації до Міжнародного дня  митника 2019 року  - 2019/01/25 

2019/01/25

Традиційно відзначаючи щороку Міжнародний день митника (ICD) Секретаріат ВМО приділяє особливу увагу викликам, що стоять перед світовою митною спільнотою. Девіз, обраний на 2019 рік, - «розумні кордони (SMART borders) для безперешкодної торгівлі, подорожей і транспортних перевезень». У той час, коли очікується експоненціальне зростання кількості пасажирів і обсягу вантажів, що перетинають кордони, а також технологічна трансформація економічного ландшафту, в якому розвивається митниця, членам ВМО рекомендується зосередитися на тому, як вони можуть найкращим чином забезпечити швидке і безперешкодне транскордонне переміщення товарів, людей і транспортних засобів.

Митниця, співпрацюючи з іншими відомствами на кордоні, грає ключову роль у полегшенні торгівлі і подорожей, спрощенні, стандартизації та погодженні прикордонних процедур, а також у забезпеченні безпеки кордонів. Тому для митниці вкрай важливо взяти на себе провідну роль у консолідації і подальшому зміцненні зроблених зусиль щодо полегшення транскордонних потоків товарів і людей, перетворивши тим самим глобалізацію в позитивну силу. Для цього ВМО прагне сприяти перетворенню кордонів у «розумні кордони» з митницею, яка виступає в якості центрального сполучного і координуючого центру.

Концепція "розумних (SMART) кордонів" також підкреслює роль митниці в підтримці Програми ООН з питань сталого економічного розвитку на період до 2030 року. Створюючи рівні умови для всіх зацікавлених сторін на основі спрощених, стандартизованих і узгоджених процедур, ця Концепція дозволить забезпечувати своєчасну доставку промислової сировини, знизити рівень недобросовісної конкуренції в місцевих громадах і відкриває можливості для ізольованих громад щодо доступу до нових ринків. Вона створює прозорі та передбачувані умови для торгівлі і сприяє законному веденню бізнесу, що, в свою чергу, сприятиме економічному зростанню і створенню робочих місць.

Представляючи концепцію "розумних (SMART) кордонів", ми хочемо запропонувати митній спільноті подумати про те, як митниця зможе реконструювати бізнес-процеси, застосовуючи нові технології, і працювати "розумно" для досягнення взаємозалежного глобального ланцюжка створення вартості, що сприятиме всебічному економічному зростанню. Концепція "розумних (SMART) кордонів" спрямована на те, щоб члени ВМО ретельно досліджували сферу технологій для пошуку рішень, що полегшують потік людей, товарів і транспортних засобів на кордонах, відповідаючи при цьому керівним принципам "розумних (SMART) кордонів", а саме: безпека (Secure), вимірюваність (Measurable), автоматизація (Automated), базування на системі управління ризиками (Risk Management-based) і технологічність (Technology-driven).

Перша буква абревіатури SMART, "безпека", відноситься до нашого заклику до митниці продовжувати працювати з іншими відомствами на кордоні в якості засобу зміцнення взаємної довіри і прозорості в зусиллях щодо забезпечення безпеки та сприяння законній торгівлі. У центрі риторики митниці має бути співпраця з метою створення повністю інтегрованого глобального ланцюжка вартості і збільшення економічного зростання. Швидке і безпечне переміщення людей і товарів через кордони сприяє розвитку торгівлі, подорожей і транспорту, і перед митницею стоїть подвійне завдання - сприяти цьому потоку, забезпечуючи його безпеку шляхом ефективної боротьби з тероризмом та іншими загрозами безпеці на кордонах.

Поряд з безпекою ми підтримуємо роботу, орієнтовану на результат, засновану на самооцінці і об"єктивному вимірі, і закликаємо митницю забезпечити "вимірюваність" елементів торгових потоків і організаційної діяльності. Вимірювання діяльності має важливе значення для продуманих рішень, які можуть бути легко реалізовані і оцінені. Митниця має потребу в спеціальному інструменті, заснованому на глобально визнаному еталоні, який можна було б незалежно перевірити. ВМО приступить до обговорення цього питання з метою розробки такого інструменту оцінки ефективності.

Бути "розумним" означає необхідність для митниці розробляти, використовувати і впроваджувати рішення, які є "автоматизованими". У прагненні створити менш трудомісткий прикордонний простір, в якому з"являються, спільно використовуються і ефективно аналізуються дані, митниця повинна покладатися на автоматизовані процеси і не нехтувати важливістю проведення подальших досліджень для аналізу впливу загроз кібербезпеки. Основну увагу слід також приділяти областям, які швидко розвиваються, таким як цифрова криміналістика і безпека в інтернеті.

Забезпечення безперешкодного потоку товарів і людей, зміцнення надійності системи поставок і пом"якшення потенційних загроз безпеці досяжні за допомогою підходу, заснованого на "системі управління ризиками". Однак митниця повинна бути більш динамічна у виявленні потенційних ризиків і зниженні залежності від фактичного огляду вантажів шляхом проведення подальших досліджень з прогнозного аналізу, методів розроблення профілів ризику, використання біометричних даних та інших відповідних областей. Такий підхід полегшує законну торгівлю, зміцнює надійність системи поставок і знижує потенційні загрози національній безпеці.

І останнє, але не менш важливе: "технологія" повинна бути основним двигуном програми роботи митниці, для того, щоб члени ВМО були краще підготовлені до реагування на нові виклики і використання можливостей цифрової епохи. Щоб залишатися в лідерах, митниці необхідно вивчати можливість використання нових технологій, поступово продовжувати подальші дослідження, перевіряючи їх результати на практиці. Раніше винайдені технології, такі як блокчейн, 3D-друк або хмарні обчислення, знаходять гарне застосування. У даний час з"являються нові – такі як використання геопросторових даних, штучного інтелекту, робототехніки та безпілотних літальних апаратів.

Хоча цей підхід є новим, різні аспекти забезпечення безпеки кордонів, вимірювання ефективності, розробки автоматизованих процесів, фокусування уваги на управлінні ризиками і проведення досліджень за новими технологіями були на порядку денному ВМО протягом низки років. Численні інструменти та ініціативи ВМО можуть допомогти митним адміністраціям в роботі "по-розумному."

Такі інструменти та ініціативи містять переглянуту Міжнародну конвенцію про спрощення та гармонізацію митних процедур ВМО, Рамкові стандарти безпеки та полегшення світової торгівлі ВМО, Програму безпеки ВМО, Пакет SAFE 2018 ВМО, Дослідження часу випуску ВМО (TRS), IT керівництво для керівників ВМО, Керівництво ВМО з використання ICT для реалізації TFA ВМО, Рамкові стандарти транскордонної електронної торгівлі ВМО і, зокрема, цифровий митний комплект ВМО.

ВМО також активізує діяльність з інституційного розвитку з тим, щоб митні органи були підготовлені і оснащені для вирішення проблем, порушених у цьому посланні. Вкрай важливо, щоб митниця виділяла ресурси на такі нефіскальні області, як безпека і захист суспільства, що, в свою чергу, приведе до збільшення торгівлі, залучення інвестицій і тим самим сприятиме економічному процвітанню.

Протягом 2019 року я пропоную всім членам ВМО просувати і ділитися інформацією про їх зусилля з досягнення «розумних (SMART) кордонів», а також висвітлювати проблеми, які стоять перед ними, і демонструвати проекти, які будуть надихати інших. Така діяльність має велике значення для згуртування глобального митного співтовариства, формування духу партнерства та співпраці, які необхідні для досягнення успіху в сьогоднішній міжнародній торгівлі.

Секретаріат ВМО буде продовжувати сприяти просуванню відповідних інструментів та ініціатив, а також підтримувати всіх членів ВМО за допомогою проектів з інституційного розвитку та інших відповідних заходів. Я впевнений, що завдяки цим зусиллям ми досягнемо наших численних і різноманітних цілей.

Вітаю всіх з Міжнародним днем митника!


Куніо Мікурія

Генеральний секретар

25 січня 2019 року

Державна фіскальна служба України