ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Нерезидент виконує для резидента роботи щодо перевірки товару  на якість: що з ПДВ?  - 2019/01/24 

2019/01/24

Нерезидент за договором підряду із резидентом виконує роботи з перевірки товару і у разі його неналежної якості повертає постачальнику-нерезиденту. Податківці надали роз’яснення, як в такому випадку будуть оподаткуватись роботи, виконані нерезидентом.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 837 ЦКУ за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов"язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов"язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Водночас, під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об"єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об"єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

А постачання послуг є об’єктом оподаткування ПДВ згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ. Але лише в тому випадку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України. Таке місце визначається відповідно до ст. 186 ПКУ.

Отже, виконання робіт нерезидентом за договором підряду з метою оподаткування ПДВ вважатиметься послугами і буде об’єктом оподаткування ПДВ лише якщо за ст. 186 ПКУ місце виконання таких робіт знаходиться на території України.

Пунктами 186.2 – 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Зокрема, місцем постачання послуг, зазначених у пп. 186.2.1 ПКУ, є місце фактичного постачання послуг, пов"язаних з рухомим майном, у тому числі послуг із проведення експертизи та оцінки рухомого майна (пп. «б» п. 186.2.1 ПКУ). Тобто, виходячи з опису робіт, які виконує нерезидент для резидента, вони можуть вважатися оподаткованими ПДВ у випадку, якщо така експертиза (перевірка якості) проводитиметься фактично на митній території України.

Ось і податківці у консультації від 04.01.2019 р. №57/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Наприклад, при отриманні резидентом послуг по перевірці майна на якість і відповідність заявленим параметрам виробника від нерезидента, місце постачання яких визначено за межами митної території України (зокрема якщо фактичне місце надання таких послуг знаходиться за межами України), операції з постачання таких послуг не є об"єктом оподаткування ПДВ та за такими операціями податкова накладна отримувачем послуг не складається.

Автор:
Горбовцов Станіслав
Джерело
«Дебет-Кредит»

«Дебет-Кредит»