ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: За яких умов та на підставі яких  документів автотранспортний засіб, що тимчасово ввозиться на  митну територію України, буде вважатись транспортним засобом  комерційного пр...  - 2019/01/10 

2019/01/10

За яких умов та на підставі яких документів автотранспортний засіб, що тимчасово ввозиться на митну територію України, буде вважатись транспортним засобом комерційного призначення?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 205.03

Коротка:

    Транспортними засобами комерційного призначення є, зокрема, автотранспортні засоби (моторні транспортні засоби, причепи, напівпричепи), що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів разом з їхніми звичайними запасними частинами, приладдям та устаткуванням, а також мастилами та паливом, що містяться в їхніх звичайних баках упродовж їхнього транспортування разом із транспортними засобами комерційного призначення.

    Повна:

    Згідно зі ст. 103 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) тимчасове ввезення - це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання.

    Відповідно до частини шостої ст. 104 МКУ для поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення особа, відповідальна за дотримання митного режиму, повинна, зокрема подати органу доходів і зборів, що здійснює випуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення у режимі тимчасового ввезення, документи на такі товари, транспортні засоби, що підтверджують мету їх тимчасового ввезення.

    Пунктом 59 ст. 4 МКУ визначено, що до транспортних засобів комерційного призначення належать, зокрема автотранспортні засоби (моторні транспортні засоби, причепи, напівпричепи), що використовуються в міжнародних перевезеннях для платного транспортування осіб або для платного чи безоплатного промислового чи комерційного транспортування товарів разом з їхніми звичайними запасними частинами, приладдям та устаткуванням, а також мастилами та паливом, що містяться в їхніх звичайних баках упродовж їхнього транспортування разом із транспортними засобами комерційного призначення.

    Статтею 1 Додатка С до Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990 рік) (далі – Конвенція) визначено, що комерційне використання означає платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.

    Згідно з п. (а) ст. 5 Додатка С до Конвенції транспортні засоби комерційного використання можуть поміщуватися в режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування за умови дотримання наступних вимог:

    вони повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення;

    вони повинні бути зареєстрованими на ім’я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення;

    вони повинні ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території.

    Пунктом (а) ст. 8 Додатка С до Конвенції та частиною третьою ст. 189 МКУ визначено, що тимчасове ввезення транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України допускається за умови, що такі транспортні засоби не використовуватимуться для внутрішніх перевезень на митній території України.

    Перелік документів та відомостей, які подаються органу доходів і зборів декларантом, уповноваженою ним особою або перевізником під час переміщення товарів автомобільним транспортним засобом комерційного призначення через митний кордон України, визначено у частині першій ст. 335 МКУ. Так, органам доходів і зборів подаються документи на транспортний засіб, транспортні (перевізні) документи (міжнародні товаротранспортні накладні), документ, що супроводжує міжнародні поштові відправлення (за їх наявності), комерційні документи (за наявності) на товари, що перевозяться.

    Окрім того, згідно зі ст. 6 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2344-ІІІ «Про автомобільний транспорт» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2344) у пунктах пропуску через державний кордон України центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, у сфері міжнародних автомобільних перевезень здійснює контроль наявності дозвільних документів на виконання перевезень та ведення обліку автомобільних транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом.

    Статтею 53 Закону № 2344 визначено документи, які перевізник повинен мати при здійсненні міжнародних перевезень, зокрема, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та документи на вантаж.

    При цьому відповідно до ст. 221 МКУ автотранспортний засіб комерційного призначення, що використовується для переміщення товарів через митний кордон України, не потребує окремої митної декларації, якщо під час такого переміщення декларуються товари, які перевозяться цим автотранспортним засобом. Відомості про автотранспортний засіб комерційного призначення, що перевозить товари, вносяться до митної декларації, за якою оформлено ці вантажі, книжки МДП, передбаченої Митною конвенцією про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП 1975 року, товарно-транспортних накладних, дорожнього листа, провізних та інших супровідних документів, передбачених законодавством.

    Стосовно транспортних засобів комерційного призначення, які використовуються для платного перевезення пасажирів, то згідно зі ст. 5 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення пасажирів і багажу (Женева, 01.03.1973) перевізник повинен видати індивідуальний або колективний квиток, у якому зазначені назва та адреса перевізника, а також який містить вказівку, що договір перевезення підпадає під дію положень зазначеної Конвенції.

    Відповідно до положень ст. 53 Закону № 2344 при виконанні міжнародних перевезень пасажирів перевізник повинен мати дозвіл країни, територією якої буде здійснюватися перевезення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, список пасажирів (для нерегулярних та маятникових перевезень), білетно-облікову документацію.

    При цьому, відповідно до положень частини другої ст. 108 МКУ та п, першого ст.. 9 Додатку С до Конвенції органи доходів і зборів встановлюють строк тимчасового ввезення транспортних засобів комерційного призначення з урахуванням того, що ці транспортні засоби повинні бути вивезені за межі митної території України після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені.

    [0|0|0|0|1]

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice