ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Як повертатимуть авансові митні платежі (передоплату) з  «єдиного рахунку»? Проект від ДФС  - 2018/12/18  

2018/12/18

   ДФС розробила та оприлюднила проект змін до Порядку повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів

   17 грудня 2018 року ДФСУ розробила та оприлюднила проект наказу Міністерства фінансів «Про затвердження Змін до Порядку повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів» (завантажити).

   Чому вносяться зміни?

   Наказом Мінфіну від 01.11.2017 р. № 898 було затверджено Порядок перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення. Ним встановлено, що поетапно підприємства переводяться на обслуговування через «єдиний рахунок», а саме:

   на перехідний період (з 15 січня 2018 року до 15 квітня 2019 року) – за рішенням підприємства;
з 16 квітня 2019 року – на постійній основі.
На сьогодні чинним законодавством порядку повернення авансових платежів (передоплати) з «єдиного рахунку» не передбачено.

   Тож, як зазначено у пояснювальній записці, цей проект розроблено з метою визначення чіткого порядку повернення коштів авансових платежів (передоплати) зарахованих на депозитний рахунок 3734, який відкритий у Державній казначейській службі України на ім’я Державної фіскальної служби України (далі – «єдиний рахунок»).

   Що пропонується?

   Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів пропонують доповнити новим розділом ІV “Порядок повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім’я ДФС”.

   У ньому прописано, що для повернення коштів авансових платежів (передоплати) платникові податку слід буде подати до ДФС заяву:

   у письмовому вигляді довільної форми, підписану платником податків та головним бухгалтером (у разі наявності),
або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.
Така заява може бути подана протягом 1095 днів з дня внесення авансових платежів (передоплати) на депозитний рахунок 3734 ДФС.

   У заяві платником податків вказуються:

   найменування та код за ЄДРПОУ або прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
сума коштів до повернення;
поточний рахунок платника податків в установі банку із зазначенням реквізитів.
Після реєстрації в ДФС заява платника податків про повернення залишків коштів авансових платежів (передоплати) передається на опрацювання до підрозділу ДФС для підготовки висновку.

   Підрозділ ДФС у термін не більше восьми робочих днів:

   перевіряє наявність коштів на депозитному рахунку 3734 ДФС за даними автоматизованої системи митного оформлення;
резервує заявлені до повернення платником податків суми коштів на період розгляду заяви шляхом проставлення відповідної відмітки в автоматизованій системі митного оформлення;
оформлює висновок про повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС (далі – висновок ДФС) за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку;
у разі, якщо вказана у заяві платника податків сума, за даними автоматизованої системи митного оформлення, у повному обсязі відсутня, готує та направляє платнику податків письмову відмову у поверненні коштів з депозитного рахунку 3734 ДФС з пропозицією щодо проведення у разі необхідності звірки залишків сум коштів авансових платежів (передоплати) на депозитному рахунку 3734 ДФС;
у разі, якщо заявником не виконано вимоги пункту 2 цього розділу, готує та направляє платнику податків письмову відмову у поверненні коштів з депозитного рахунку 3734 ДФС.
Висновок ДФС реєструється в журналі реєстрації висновків про повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС, який ведеться Підрозділом ДФС, за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.

   Підрозділом ДФС на підставі висновків формується в електронному вигляді реєстр ДФС належних до повернення коштів авансових платежів (передоплати) та направляється до Казначейства для повернення коштів. Документи разом з висновком залишаються у підрозділі ДФС.

   Реєстр ДФС візується уповноваженими особами органу шляхом накладання електронного цифрового підпису.

   Підрозділ ДФС у відповідній формі автоматизованої системи митного оформлення коригує суму коштів, у межах якої можна здійснювати сплату платежів при митному оформленні товарів (зменшуючи загальну суму на суму коштів, яка підлягає поверненню платнику податків), та зазначає реквізити зазначеного вище висновку ДФС, на підставі якого таке коригування проведено.

   Інформацію щодо повернення коштів платнику податків посадова особа підрозділу ДФС заносить до журналу реєстрації висновків про повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС та до автоматизованої системи митного оформлення».

   З усіма змінами можна ознайомитися тут (завантажити).

   Крім того, Порядок доповнено новими додатками:

   додаток 4 “Висновок про повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734 ДФС” (завантажити);
додаток 5 “Журнал реєстрації висновків про повернення коштів авансових платежів (передоплати)з депозитного рахунку 3734 ДФС (завантажити).
Зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за такими адресами:

   Державна фіскальна служба України: 04655, МПС, м. Київ-53, Львівська площа, 8, e-mail: l.sliamnieva@sfs.gov.ua.
Міністерство фінансів України: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2, e-mail: infomf@minfin.gov.ua
Державна регуляторна служба України: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.
Автор:Волос Наталія

   Джерело«Дебет-Кредит»

https://bloginside.in.ua