ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментарі фахівців: Які умови ввезення громадянином -  нерезидентом транспортного засобу на митну території України в  режимі тимчасового ввезення?  - 2018/12/11  

2018/12/11

Які умови ввезення громадянином - нерезидентом транспортного засобу на митну території України в режимі тимчасового ввезення?

    Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс 214.03

Коротка:

    Особливості тимчасового ввезення громадянами - нерезидентами транспортних засобів особистого користування визначені ст. 380 Митного кодексу України.

Повна:

    Особливості тимчасового ввезення громадянами – нерезидентами транспортних засобів особистого користування (далі – ТЗ) визначені ст. 380 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ).

    Відповідно до частини першої ст. 380 МКУ тимчасове ввезення громадянами – нерезидентами на митну територію України ТЗ дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі ТЗ, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених ТЗ до тимчасового ввезення на митну територію України є їх реєстрація в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

    ТЗ, що тимчасово ввозяться на митну територію України громадянами-нерезидентами, не підлягають письмовому декларуванню та звільняються від проведення заходів офіційного контролю, а також від подання документів та/або відомостей, що підтверджують дотримання встановлених заборон та/або обмежень щодо переміщення ТЗ через митний кордон України. Пропуск таких ТЗ через митний кордон України здійснюється без застосування до них заходів гарантування, передбачених розд. X МКУ. Пальне, що міститься у звичайних (встановлених заводом-виробником) баках зазначених ТЗ, не підлягає письмовому декларуванню та не є об’єктом оподаткування митними платежами (частина друга ст. 380 МКУ).

    Згідно з частиною третьою ст. 380 МКУ тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами ТЗ, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД, та причепів до них, що класифікуються за товарною позицією 8716 згідно з УКТ ЗЕД, у кількості більше однієї одиниці на кожну товарну позицію дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та із застосуванням до них заходів гарантування, передбачених розд. X МКУ.

    Тимчасово ввезені ТЗ можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб. Такі ТЗ не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам (частина п’ята ст. 380 МКУ).

    Відповідно до частини шостої ст. 380 МКУ тимчасово ввезені ТЗ повинні бути вивезені за межі митної території України з дотриманням строків, установлених відповідно до вимог МКУ, або поміщені у митні режими відмови на користь держави, знищення або руйнування чи можуть бути оформлені для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

    ТЗ, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації (частина восьма ст. 380 МКУ).

З інформаційних ресурсів Інтернету: http://zir.sfs.gov.ua/



MDoffice