ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Введено нові правила контролю міжнародних передач товарів  подвійного використання  - 2018/12/03 

2018/12/03

Порядок здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання викладено в новій редакції.

Процедура державного контролю за експортом, імпортом, реекспортом, тимчасовим вивезенням/ввезенням товарів подвійного використання оновлена з метою впровадження Єдиного списку товарів подвійного використання.

Відповідна постанова Кабміну від 24 жовтня 2018 роки № 974 набула чинності 29 листопада.

Зазначимо, з 19 жовтня введено Єдиний список товарів подвійного використання, який створений на основі відповідного списку ЄС.

Єдиний список включає окремі види виробів, обладнання, матеріалів, програмного забезпечення та технологій, які можуть бути використані у військових або терористичних цілях або для розробки, виробництва, використання товарів військового призначення, зброї масового знищення, у тому числі окремі види ядерних матеріалів, хімічних речовин, бактеріологічних, біологічних і токсичних препаратів.

Міжнародна передача товарів подвійного використання може здійснюватися суб"єктом здійснення міжнародних передач, центральним органом виконавчої влади, військовим формуванням, правоохоронним органом, органом і підрозділом цивільного захисту України, іноземним суб"єктом господарської або іншій діяльності за наявності у них дозволу чи висновку Держекспортконтролю.

Для отримання дозволу чи висновку Держекспортконтролю подаються:

- заява. Форма і порядок її заповнення визначаються Мінекономрозвитку;

- оригінал документа, яким кінцевий споживач підтверджує право посередника на постачання йому товарів, - подається у разі, коли суб"єкт або іноземний суб"єкт, який здійснює імпорт товарів, є посередником. У разі отримання відкритого або генерального дозволу оригінал такого документа подається разом із звітом про експорт чи імпорт товарів. Якщо участь посередника у виконанні зовнішньоекономічного договору щодо постачання товарів кінцевому споживачеві визначена у сертифікаті кінцевого споживача, імпортному сертифікаті, такий документ не подається;

- оригінали документів, які містять зобов"язання кожного посередника щодо передачі ним товару іншому посереднику або кінцевому споживачеві, визначеному в сертифікаті кінцевого споживача або імпортному сертифікаті, - подаються у разі, коли постачання товарів кінцевому споживачеві здійснюється через посередників.

Для отримання укладення на право здійснення транзиту по території України подається заява і завірена копія експортної ліцензії держави-експортера або іншого офіційного документу, що містить відомості про надане право на міжнародну передачу товару.

Митний контроль і оформлення таких товарів здійснюються в порядку, встановленому митним законодавством.

Митне оформлення товарів здійснюється за умови надходження до ДФС від Держекспортконтролю дозволів та висновків в електронній формі через електронну систему. Вказані дозволи та висновки містять довідкову інформацію про коди товарів згідно УКТЗЕД. Єдиною ознакою для прийняття рішення щодо митного оформлення товару є відповідність фізичних ознак заявленого до митного оформлення товару його найменуванню та опису товару, наведеному в Єдиному списку товарів подвійного використання.

Порядком державного контролю також передбачені обмеження на здійснення міжнародних передач деяких категорій товарів та встановлені загальні і додаткові вимоги імпорту, експорту, тимчасового ввезення/вивезення та реекспорту товарів.

https://jurliga.ligazakon.net