ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Держпродспоживслужба приєдналася до повномасштабної роботи  Інформаційних систем ринкового нагляду  - 2018/11/07  

2018/11/07

У жовтні 2018 року, після 8-місячної роботи в тестовому режимі, Держпродспоживслужба та її територіальні органи розпочали повноцінну роботу в системах оперативного сповіщення про продукцію, що становить серйозний ризик та національній інформаційній системі ринкового нагляду (Інформаційні системи ринкового нагляду). Про це 7 листопада поточного року повідомив директор Департаменту захисту споживачів Держпродспоживслужби Олексій Квасніцький під час науково-технічної конференції на тему «Стандартизація, оцінка відповідності та ринковий нагляд в електротехніці. Проблеми системи державних закупівель та їх вирішення. Євроінтеграційні зрушення».

Дані системи створені відповідно до Законів України «Про загальну безпечність нехарчової продукції» та «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» з метою обміну між органами виконавчої влади інформацією про продукцію, що становить серйозний ризик.

Олексій Квасніцький відзначив, що створення даних систем відбулося в рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. зокрема, з метою створення в нашій державі ефективної системи ринкового нагляду, транспарентної з системою ринкового нагляду, яка існує в ЄС.

«Інформаційні системи ринкового нагляду мають на меті підвищення прозорості, відкритості та простежуваності організації ринкового нагляду та впровадження в українську практику роботи державних органів передового досвіду країн ЄС», - зазначив Олексій Квасніцький.

Відповідно до законодавства, до сфери повноважень Держпродспоживслужби віднесено контроль за дотриманням 26 технічних регламентів, що становлять понад 50% видів нехарчової продукції від загальної кількості видів нехарчової продукції, щодо яких відповідними органами здійснюється ринковий нагляд.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів