ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Коментар MD Office: Про деякі аспекти застосування Закону  України "Про Єдине вікно"  - 2018/10/05 

2018/10/05

З 04 жовтня 2018 року набрав чинності Закон України від 06.09.2018 № 2530-VIII "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України".

У зв`язку з цим, звертаємо увагу на наступне.

1) Згідно з Митним кодексом (ст. 4, п. 13-1) до заходів офіційного контролю (по старому "державні види контролю") тільки відносяться - фітосанітарний контроль, ветеринарно-санітарний контроль, державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, що проводяться згідно із законодавством України.

При експорті проведення контролей митницею не контролюється.

Необхідні документи отримуються, якщо це вимагається країною-призначення.

2) Замість екологів, які перевіряли документи при екологічному контролі, ці документи будуть перевіряти митники, як дозвільні документи. Відомості про них мають зазначатися в гр. 44 митної декларації. Якщо коду документу не має, то зазначати під кодом "9000".

Звертаємо увагу, що деякі документи, які контролювались екологами при екологічному контролі, треба подавати тепер при митному оформленні у разі експорту (оскільки внесені зміни у відповідні закони):
- небезпечні відходи;
- об`єкти флори і фауни, які підпадають під дію Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

3) Згідно із ст. 6 ЗУ "Про автомобільний транспорт" Державна фіскальна служба у пунктах пропуску через державний кордон України здійснює:

- контроль за дотриманням перевізниками правил перевезення небезпечних вантажів.

Дивіться лист ДМСУ від 09.01.2013 № 12/2-12.1/123-ЕП.

MDoffice