ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Президент підписав закон про "єдине вікно" на митниці  -  2018/10/01 

2018/10/01

   До Митного кодексу та низки законів вносяться зміни у частині спрощення нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

   На початку місяця Рада схвалила президентські поправки до закону про "єдине вікно" на митниці

   Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України". Про це повідомляє в суботу прес-служба президента.

   До Митного кодексу та низки законів вносяться зміни у частині спрощення нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Наголошується, що реалізація закону дозволить запровадити механізм "єдиного вікна", оптимізуючи контрольні процедури при переміщенні товарів через митний кордон, що прискорить проведення експортно-імпортних операцій та покращить інвестиційну привабливість та рейтинги України.

   Цей закон повинен оптимізувати та спростити проведення держконтролю при зовнішньоекономічних операціях; зменшити кількість контролюючих органів у пунктах пропуску через державний кордон та в місцях митного оформлення товарів і транспорту в межах країни; поліпшити експортний потенціал; зменшити витрати суб"єктів зовнішньоекономічної діяльності, які експортують товари з України; а також зменшити кількість дозвільних документів при митному оформленні товарів та їх пропуску через митний кордон.

   Також має бути зменшено адміністративний тиск та фінансові витрати для бізнесу завдяки скороченню контролюючих органів; знижений ризик корупції за рахунок впровадження безпаперової взаємодії між посадовими особами держорганів та суб"єктами господарювання.

   Зазначається, що впровадження норм закону забезпечить виконання міжнародно-правових зобов"язань України в рамках Світової організації торгівлі: щодо створення та підтримки "єдиного вікна", передбаченого п. 4 ст. 10 Угоди про спрощення процедур торгівлі, яка є частиною Марракешської угоди про заснування СОТ; щодо приведення процедури контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України, законодавчих підстав для їх здійснення відповідно до Угоди СОТ "Про застосування санітарних та фітосанітарних заходів".

   Нагадаємо, що 6 вересня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №7010 про "єдине вікно" на митниці з президентськими поправками про скасування подачі паперових документів, виданих одним держорганом іншому, та оптимізації роботи контролюючих служб на пунктах пропуску через кордон.

https://dt.ua