ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Україна не заборонятиме імпорт російської гречки - Мінагро  -  2018/09/20 

2018/09/20

Дешева російська гречка переробляється в Казахстані і вже звідти надходить на український ринок. Забороняти імпорт цієї гречки Україна не збирається.

Про це Укрінформу розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

“У Росії відбуваються процеси екстенсивного землеробства. Вони в Алтайському краї вводять в оборот нові площі, і, відповідно, першою культурою, яка там висівається, є гречка. І, звичайно, вона там дешева з точки зору ціни. А на півночі Казахстану, на кордоні з РФ, збудовано великий завод, який цю дешеву алтайську гречку вивозить із Росії і там уже виготовляє з неї крупу”, - розповів Мартинюк.

За його словами, в Мінагро вивчили цю ситуацію і вирішили, що вводити ембарго на подібний продукт недоцільно через можливе зростання ціни на українському ринку.

Перший заступник міністра розповів, що в Україні гречка перетворилася в нішеву культуру. Сьогодні відбувається нарощування посівних площ гречки лише в сегменті органічного виробництва. А що до валового збору, то скорочення посівних площ зумовлене високим минулорічним врожаєм, залишки від якого досі є на полицях українських магазинів.

“До того ж агрономи використовують гречку для сівозміни, і нижче певного рівня виробництво гречки в Україні ніколи не опуститься. Тож дефіциту гречки в Україні немає”, - підсумував Мартинюк.

Укрінформ