ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Україна б'є рекорди по експорту заморожених фруктів та ягід  - 2018/09/10 

2018/09/10

Україна з червня по серпень збільшила експорт заморожених ягід і фруктів на 80% - до 20 тисяч тонн, завдяки зростанню потужностей з шокового заморожування.

Про це повідомляє інтернет портал EastFruit.

“За перші три місяці нового сезону 2018/19 років (з червня по серпень) Україна збільшила експорт заморожених ягід і фруктів на 80% у вартісному вимірі, отримавши понад $35 млн експортної виручки. Обсяг експорту досяг близько 20 тис. тонн, що стало новим рекордом для перших трьох місяців сезону", - йдеться у повідомленні.

На думку аналітиків, збільшення експорту заморожених ягід стало можливе завдяки різкому зростанню виробництва малини у 2017 році, коли значна частина продукції пропала через дефіцит потужностей по заморожуванню. Тому на початку 2018 року було побудовано відразу кілька нових потужних підприємств по шоковому заморожуванню плодоовочевої продукції, які почали працювати вже у новому сезоні.

У 2018 році збільшилося виробництво суниці садової, малини, ожини і лохини, що призвело до подальшого падіння цін на них. Це співпало з високим урожаєм дикорослих ягід, таких, як чорниця лісова. Внаслідок, ціни впали і малину літніх сортів, нерідко закуповували на заморожування по 7-10 грн/кг. У виняткових випадках ціни перевищували 10 грн/кг. І навіть на свіжому ринку отримати ціну вище 20 грн/кг не вдавалося практично нікому.

Таким чином, на сьогодні, малину вже ремонтантних сортів закуповують за дуже низькою ціною, що дозволяє сформувати хорошу базу для успішного експорту. І хоча світові ціни на ягоди залишаються невисокими, при такій низькій закупівельній ціні у експортерів не повинно виникнути особливих проблем в отриманні прибутку, відзначають аналітики EastFruit.

Укрінформ