ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Нульове мито на імпортний одяг не обов’язково знизить на  нього ціни - експерт  - 2018/08/20 

2018/08/20

   Можливе встановлення нульової пільгової митної ставки на імпортний одяг не обов’язково приведе до зниження цін у магазинах.

   Таку думку висловила в ексклюзивному коментарі Укрінформу юрист юридичної фірми ЄПАП Україна Олена Кожокар.

   "Зниження вхідних цін на брендовий одяг за рахунок нульового мита не обов’язково призведе до зниження цін у магазинах, оскільки, враховуючи бажання споживачів купувати цей товар, дистриб’ютори ймовірно залишатимуть собі підвищений прибуток", - зауважила вона.

   Водночас, за її словами, зняття мита на імпортну сировину сприятиме здешевленню текстильної продукції вітчизняного виробництва. "З іншого боку, можливість купувати брендовий одяг за низькими цінами створюватиме додаткові фактори зниження конкурентоспроможності для вітчизняного виробника", - додала Кожокар.

   Окрім того, підкреслила експерт, в частині змін до Митного кодексу та законодавства про торговельні марки ініціатива про встановлення нульової пільгової митної ставки на імпортний одяг "повністю позбавлена сенсу".

   "Ці положення там (у Митному кодексі - ред.) вже давно існують і розповсюджуються на всі групи товарів, а не лише на одяг та текстиль. З точки зору законодавчої техніки законопроект у цій частині викладений вкрай недолуго і навряд чи колись буде прийнятий у такому вигляді", - резюмувала Кожокар.

   Читайте також: "Регіональна Газова Компанія" повідомила про закупівлі на мільярд через ProZorro
Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується встановити нульову пільгову митну ставку на імпортний одяг та спростити митні процедури для переміщення через державний кордон України текстильних виробів.

   Законопроектом пропонується доповнити статтю 397 Митного кодексу України ще однією групою товарів, до яких не застосовуються санкції із заборони на ввезення на митну територію України, зокрема щодо брендових товарів, які введені в цивільний обіг на території будь-якої держави за згодою власника такого бренду.

   Проектом вносяться також зміни до закону «Про охорону прав на знак для товарів і послуг», якими передбачений дозвіл купувати брендові товари за кордоном з метою їх подальшого продажу на території України за згодою власників таких брендів за умови, якщо не будуть змінені та погіршені якісні характеристики цих товарів після їх введення в цивільний обіг.

   Законопроектом запропоновано знизити пільгові ставки мита на текстильні матеріали та текстильні вироби до 0% шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про Митний тариф України».

Укрінформ