ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Чи може підприємство повернути на свій рахунок суму сплачених  митних платежів за невикористаний період тимчасового ввезення  товарів?  - 2018/08/15 

2018/08/15

   Тимчасове ввезення — це митний режим, відповідно до якого іноземні товари, транспортні засоби комерційного призначення ввозяться для конкретних цілей на митну територію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершення встановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу в результаті їх використання (ст. 103 Митного кодексу України (далі — Митний кодекс)).

   Для поміщення товарів у митний режим тимчасового ввезення особа, відповідальна за дотримання митного режиму, повинна, зокрема, сплатити митні платежі відповідно до ст. 106 Митного кодексу або забезпечити виконання зобо­в’язання зі сплати митних платежів відповідно до розділу X цього Кодексу.

   Згідно з частинами першою та другою ст. 106 Митного кодексу у митний режим тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами відповідно до положень додатка Е до Конвенції про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 1990 р.) можуть поміщуватися товари (за винятком підакцизних), не зазначені у статтях 105, 189 цього Кодексу, а також у додатках В.1—В.9, С, D до зазначеної Конвенції, або такі, що не відповідають вимогам зазначених додатків.

   При цьому у разі тимчасового ввезення товарів з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами за кожний повний або неповний календарний місяць заявленого строку перебування на митній території України сплачується 3 % суми митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі випуску цих товарів у вільний обіг на митній території України, розрахованої на дату поміщення їх у митний режим тимчасового ввезення.

   Митний режим тимчасового ввезення завершується, зокрема, шляхом реекспорту товарів, транспортних засобів комерційного призначення, поміщених у цей митний режим, або шляхом поміщення їх в інший митний режим, що допускається Митним кодексом (частина перша ст. 112 цього Кодексу).

   При цьому відповідно до частини шостої ст. 106 Кодексу сума митних платежів, сплачена на підставі умовного часткового звільнення від оподаткування митними платежами, поверненню не підлягає.

   Таким чином, повернення сум митних платежів, сплачених за час перебування товарів у митному режимі тимчасового ввезення з умовним частковим звільненням від оподаткування митними платежами, на сьогодні чинним законодавством не передбачено.

Вісник податкової служби України