ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Ввезення мобільних телефонів  - 2018/08/15  

2018/08/15

   Чи підлягають оподаткуванню митними платежами та підтвердженню відповідності мобільні телефони у кількості 3 шт. загальною вартістю 3 000 євро, що ввозяться громадянином на митну територію України для власного використання?
Наталія Іваніна , заступник начальника відділу заходів нетарифного регулювання Управління заходів нетарифного регулювання ЗЕД Департаменту організації митного контролю ДФС України
Умови, порядок пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, визначено статтями 365381 розділу ХІІ Митного кодексу.

   Згідно зі ст. 365 цього Кодексу громадяни за умови дотримання вимог Кодексу та інших актів законодавства можуть переміщувати через митний кордон України будь-які товари, крім тих, які заборонено до ввезення в Україну (у тому числі з метою транзиту) та вивезення з України.

   Відповідно до частини четвертої ст. 374 Митного кодексу товари (крім підакцизних), що ввозяться громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість та/або загальна вага яких перевищують обмеження, встановлені частиною першою цієї статті, але загальна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 євро, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 % і ПДВ за ставкою, встановленою Податковим кодексом, в частині, що перевищує еквівалент 1 000 євро (при ввезенні товарів на митну територію України через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення) та еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислену пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг (при ввезенні через інші пункти пропуску через державний кордон України). Базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 1 000 євро (при ввезенні товарів на митну територію України через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення) та еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг (при ввезенні через інші пункти пропуску через державний кордон України).

   Крім того, ст. 197 Митного кодексу встановлено, що пропуск через митний кордон України та митне оформлення товарів здійснюються органами доходів і зборів на підставі отриманих із використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання встановлених обмежень, якщо подання таких документів органам доходів і зборів передбачено законодавством.

   Згідно зі ст. 291 Закону № 1770 ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України у смугах радіочастот загального користування, та їх митне оформлення митними органами здійснюються за відсутності у Реєстрі радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до застосування та ввезення на територію України, такого типу радіоелектронних засобів чи випромінювальних пристроїв та за наявності у суб’єкта господарювання, що здійснює їх ввезення з-за кордону, документа про підтвердження відповідності.

   При цьому суб’єктами господарювання відповідно до ст. 55 Господарського кодексу є:

   господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;
громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.
Довідково

   Реєстр радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до застосування та ввезення на територію України, веде національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (частина третя ст. 25 Закону № 1770).

   Таким чином, митне оформлення стільникових (мобільних) телефонів у кількості 3 шт. загальною фактурною вартістю 3 000 євро, що ввозяться на митну територію громадянами для особистих потреб, не пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності, здійснюється без документа про підтвердження відповідності, але за умов відсутності таких телефонів у Реєстрі радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до застосування та ввезення на територію України, письмового декларування та сплати митних платежів, установлених законодавством.

   ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

   Господарський кодекс — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV. Митний кодекс — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. № 4495-VI. Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Цивільний кодекс — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV. Закон № 1770 — Закон України від 01.06.2000 р. № 1770-III «Про радіочастотний ресурс України». Постанова № 458 — постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 р. № 458 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування». Постанова № 770 — постанова Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 р. № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Порядок № 1307 — Порядок перевезення хворими, які прямують транзитом через територію України, наркотичних засобів і психотропних речовин, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2007 р. № 1307

Вісник податкової служби України