ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Гройсман хоче заганяти на одеську митницю військовими  кораблями  - 2018/07/04 

2018/07/04

Очільник уряду Володимир Гройсман розповів про боротьбу з контрабандою і пригрозив військовим втручанням торговцям, котрі відмовляються розмитнювати товари і платити податок в бюджет України.

Про це глава уряду розповів на засіданні 4 липня.

Засідання Гройсман розпочав зі слів про порочне коло контрабанди в Україні і боротьбу з нею. Як приклад він навів статистику одеської митниці з 20 по 26 червня, тобто до початку боротьби і після.

"Беремо тільки Одеську митницю з 20 по 26 червня. Розмитнено 1112 контейнерів з товарами на загальну суму 498 млн грн", - сказав він.

"Контейнер із взуттям вартість була 116,2 тис. доларів. Коли ми здійснили заходи, то з одного контейнера стало поступати 21,6 тисячі доларів, тобто плюс 5 тисяч доларів з кожного контейнера в бюджет, тканини – до початку боротьби зі схемами платили 11,2 тисячі доларів, зараз платять - 24 тисячі доларів, іграшки - платили 24,3 тисячі доларів, зараз сплачують – 30,5 тисяч доларів за контейнер", - розповів прем’єр.

За його словами, різниця надходжень в бюджет змінилася майже у два рази. Раніше в бюджет надходило майже 500 тисяч, а зараз 1 млн за контейнер.

"Це шалені гроші і я розумію, що коли ми почали боротьбу, і ці гроші стали потрапляти в бюджет, то хтось їх втратив. Я розумію, що зараз у багатьох кабінетах істерика – потоку немає", - сказав він і додав, що навів цифри без урахування нафтопродуктів.

Присутній на засіданні уряду міністр МВС Арсен Аваков зазначив, що 4 тисячі контейнерів стоять наразі в нейтральних водах.

"4 тисячі контейнерів стоять в нейтральних водах і не заходять, не розмитнюються. Їм говорять завтра, післязавтра, через тиждень, почекайте, домовимося. Не домовимося, розмитнюйте. Розмитнюйте, заїжджайте в Україну, продавайте товар по чесній ціні, платіть податки в бюджет", - сказав Гройсман.

Глава уряду звернувся до присутнього на засіданні міністра оборони Степана Полторака і запитав як до цього ставляться збройні сили?

"Я кажу, може їх треба трошки з нейтральних вод військово-морськими силами підігнати ближче до берега", - відповів Полторак.

Гройсман заявив, що йому уже рветься терпець і він не збирається бути комусь подільником.

"Недовго чекати той день, коли я звернуся до Збройних сил України, провести десь там поблизу навчання. Чесно можу сказати, не можу цього терпіти і не збираюся бути комусь подільником", - резюмував прем’єр.

20 червня Гройсман заявив, що влада сформує план заходів для мінімізації втрат від контрабанди та інших "схем" на українському кордоні.

21 червня прем"єр сказав, що найближчим часом внесе до Верховної Ради закон про кримінальну відповідальність за контрабанду і закликав "коней ставати поперед возу".

Українська правда