ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Мито на карбамідо-формальдегідні смоли з РФ не торкнеться  карбамідо-формальдегідного концентрату  - 2018/06/26  

2018/06/26

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України буде пропонувати Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) застосувати антидемпінгове мито на карбамідо-формальдегідні смоли на рівні 39,94% і виключити з-під дії заходів сировину - карбамідо-формальдегідний концентрат, повідомляє асоціація "Меблідеревпром".

"Важливість рішення у цій справі полягає в тому, що марка КФК-85 карбамідо-формальдегідного концентрату відноситься до критичного імпорту для меблевої і деревообробної промисловості, практично не вироблялася українськими підприємствами і імпортувалася в Україну, в тому числі і скаржником", - цитується в релізі президент асоціації Юрій Медведєв.

"Меблідеревпром" уточнює, що Мінекономрозвитку дозволило асоціації ознайомитися з висновками за результатами проведеного антидемпінгового розслідування щодо імпорту в Україну деякої карбамідо-формальдегідної продукції походженням з РФ.

Організація вважає таке рішення Мінекономрозвитку компромісним для скаржника та суміжних галузей.

"Дефіцит карбамідо-формальдегідного концентрату на ринку привів би до падіння виробництва і експорту деревних плит і товарів меблевої галузі", - зазначив Ю.Медведєв.

Як повідомлялося, антидемпінгове розслідування було порушено в квітні 2017 без підтримки національної галузі за скаргою ТОВ "Карпатсмоли", яке виробляло 17% від загального виробництва товару на українському ринку в період розслідування. Ініціатор вимагав застосувати антидемпінгове мито на рівні 20% - 41,4% до імпорту товару, який може класифікуватися за кодом 3909 10 00 00 УКТЗЕД. Інші українські виробники - ТОВ "Свіспан Лімітед", ПрАТ "Коростенський завод МДФ", ТОВ "НВП "Зоря", ТДВ "Перечинський лісохімічний комбінат" і ТОВ "Поліком", сукупне виробництво яких становить 80%, виступили категорично проти застосування заходів на сировину, а саме карбамідо-формальдегідного концентрату.

Законодавство України та правила СОТ вимагають встановлення наявності підтримки національної галузі - підприємств, які виробляють понад 50% від загального виробництва товару в країні.

Згідно з даними Держстату, за січень-квітень 2018 року імпорт в Україну товарів за кодом 3909 10 00 00 (смоли карбамідні, смоли тіокарбамідні) склав 29,81 тис. тонн на суму $ 11,37 млн, у тому числі з Росії - 15,57 тис. тонн на $ 5,84 млн, з Білорусі - 8,13 тис. тонн на $ 2,9 млн, з Польщі - 5,69 тис. тонн на $ 2,25 млн.

З України за цей період цієї продукції було експортовано лише 12,3 тонни на $ 0,02 млн.

https://ua.interfax.com.ua