ГоловнаКонтактиМапа сайта

  У Кабміні анонсували відповідальність за "безпредєл"  правоохоронців  - 2018/06/13 

2018/06/13

Кабінет міністрів України схвалив пакет законопроектів щодо збільшення відповідальності правоохоронців за порушення прав підприємців під час здійснення слідчих дій.
Відповідне рішення ухвалене під час засідання уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цей пакет законів має чітке акцентування уваги - персональна відповідальність правоохоронця, що допустив порушення прав підприємця, який допустив фактично "безпредєл" правовий, який незаконно вилучив техніку, провів обшук... Перша новація - ми відходимо від принципу колективної безвідповідальності за незаконні слідчі дії. Тепер буде чіткий механізм", - сказав міністр юстиції Павло Петренко перед ухваленням рішення.

Він уточнив, що якщо підприємець або постраждала особа вважає, що під час слідчої дії були допущені порушення з боку слідчих, то подає скаргу до суду. Цю скаргу суд повинен розглянути до 15 днів.

"Якщо суд встановлює незаконність дій або бездіяльність конкретного правоохоронця, чи групи правоохоронці, то суд зобов"язаний призначити обов"язкове службове розслідування за місцем роботи правоохоронця. Правоохоронець може бути притягнутий до дисциплінарної або майнової відповідальності. Тобто за збитки, які несе підприємець, буде платити конкретний правоохоронець, який вчинив "правовий безпрєдєл", - сказав Петренко.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». Цим законом внесено зміни до Кримінального кодексу України в частині процедури та фіксації проведення обшуків. Цей документ також відомий більш відомий як закон "маски-шоу стоп".

Укрінформ