ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Уряд ухвалив рішення щодо впровадження “єдиного вікна” на  кордоні для спрощення митних процедур  - 2018/06/06  

2018/06/06

6 червня Кабінет Міністрів України підтримав ініційовані Мінекономрозвитку зміни до Митного Кодексу України, що мають на меті спрощення митних процедур при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності та експортно-імпортних операцій через впровадження механізму так званого “єдиного вікна” на кордоні. Зміни закріплені у відповідному проекті Закону України.

“Серед важливих завдань Уряду в економічній політиці на сьогодні є просування українського експорту із нарощуванням його обсягів та диверсифікацією ринків збуту виробленої в Україні продукції. Успішне виконання цих завдань матиме позитивний ефект на динаміку зростання економіки нашої країни, зробить її більш привабливою для інвестицій та сприятиме стабільності курсу гривні. Саме для цього ми працюємо над тим, аби максимально спростити роботу бізнесу в Україні щодо проходження бюрократичних процедур, пов’язаних із проходженням митного контролю”, - прокоментував ухвалення Урядом проекту закону Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Впровадження процедури “єдиного вікна” на кордоні передбачає швидкий та ефективний електронний обмін документами між різними органами державної влади, зменшення кількості контролюючих органів на кордоні, спрощення проходження або повне скасування низки контрольно-дозвільних процедур, пов’язаних із зовнішньоекономічною діяльністю.

На сьогодні Митним Кодексом України передбачено, що документи, визначені ним необхідними для митного оформлення товарів, подаються до митниці в електронній формі із застосуванням засобів електронного цифрового підпису.

Законопроектом Мінекономрозвитку у свою чергу пропонується:

всі дозвільні та супроводжуючі документи у сфері зовнішньоекономічної діяльності оформлювати в електронній формі з відображенням у “єдиному вікні” на сайті Державної фіскальної служби,
встановити вичерпний перелік випадків, коли ці документи можуть подаватися в паперовому вигляді (якщо такий формат установлено міжнародними договорами України або вимогами країни ввезення товарів; у випадку тимчасової перерви в роботі системи інформаційного обміну; при здійсненні декларування товарів у порядку, встановленому для громадян та при переміщенні товарів через митний кордон України у міжнародних поштових відправленнях).
Законодавством України також передбачено, що експорт, імпорт або транзит через територію України окремих видів товарів здійснюється при наявності відповідної ліцензії, дозволу, сертифікату. Вказані документи на даний час переважно видаються у паперовому вигляді.

Мінекономрозвитку пропонує всі дозвільні та супроводжуючі документи у сфері зовнішньоекономічної діяльності оформлювати в електронній формі з відображенням у “єдиному вікні” на сайті Державної фіскальної служби та на сайті органу влади, що їх видав.

Передбачено, що ухвалення проекту Закону сприятиме міжнародній торгівлі та поліпшенню інвестиційної привабливості країни. Впровадження “єдиного вікна” на кордоні є також і одним з міжнародно-правових зобов’язань України у рамках Світової організації торгівлі (СОТ).

Мінекономрозвитку