ГоловнаКонтактиМапа сайта

  6 порад від ДФС для власників авто на "євробляхах"  -  2018/06/05 

2018/06/05

Миколаївська митниця ДФС опублікувала поради громадянам для уникнення проблем із траспортними засобами особистого користування, тимчасово ввезеними на митну територію України.

1. Необхідно суворо дотримуватися встановлених законодавством строків тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування (далі - ТЗОК) чи ввезення їх з метою транзиту.

2. Посилання громадян на те, що при ввезенні ТЗОК вони не заповнювали письмову митну декларацію, не звільняє від відповідальності, оскільки, відповідно до Митного кодексу, в Україні запроваджено двоканальну систему митного контролю і декларування шляхом вчинення дій. Коли громадянин обирає "зелений коридор" митного контролю, він автоматично декларує (шляхом вчинення дії), що не має товарів (ТЗОК), які підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України чи вивезення за межі України. Обрання "зеленого коридору" звільняє громадянина від подання письмової митної декларації, але не звільняє від обов"язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.

3. Якщо громадянин особисто ввіз транспортний засіб в Україну, не слід використовувати його для будь-якої підприємницької діяльності, не слід передавати іншим особам у володіння, користування або розпорядження чи для розкомплектування.

4. Якщо громадянин особисто не ввозив в Україну транспортний засіб, зареєстрований відповідним органом іноземної держави, не можна приймати його у володіння, користування, розпорядження чи для розкомплектування і тим більше не слід використовувати такий транспортний засіб для підприємницької діяльності (використання автомобілів з іноземною реєстрацією як таксі є грубим порушенням законодавства).

5. Транспортні засоби, що були ввезені в Україну тимчасово чи транзитом, підлягають обов"язковому вивезенню з України чи поміщенню в інший митний режим. Такими режимами можуть бути: відмова на користь держави, знищення або руйнування чи оформлення для вільного обігу на митній території України за умови сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Лише в останньому випадку громадянин стає належним власником транспортного засобу.

6. Неправильним є твердження, що складання протоколу про порушення митних правил і сплата належного штрафу позбавляють громадянина обов"язку вивезти транспортний засіб із України. Як зазначалося вище, лише вивезенням транспортного засобу із України чи оформленням в інший митний режим завершуються митні режими тимчасового ввезення і транзиту.

https://buh.ligazakon.net