ГоловнаКонтактиМапа сайта

  “Поправки Хомутинніка”: ВР відновила відшкодування ПДВ  експортерам сої та ріпаку, але не всім  - 2018/05/22  

2018/05/22

Верховна Рада ухвалила законопроект № 7403-д, яким скасовується норма щодо невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку для виробників, які самостійно поставляють ці культури за кордон, за основу і в цілому. Про це повідомили у Всеукраїнській аграрній раді, передає УНН.

За прийняття даного законопроекту проголосували 249 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Прийняття законопроекту № 7403-д є "напівмірою". Парламент вирішив, що тепер ПДВ буде відшкодовуватись тільки тим, хто самостійно виробляє сою. Це несправедливо, тому що маленькі фермери не зможуть формувати великі корабельні партії сої для експорту. А у великих компаній сьогодні подвійна перемога — вони зможуть експортувати свою сою за світовими цінами, а продукцію малих фермерів купувати за зниженими. З іншої сторони, середні фермери матимуть змогу експортувати, тому для них це також часткова перемога”, — прокоментував прийняття законопроекту заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов.

У ВАР нагадали, що згідно зі змінами до Податкового кодексу, що вступили в силу з 1 січня 2018 року, відшкодування експортного ПДВ для сої мало бути скасоване з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року, а ріпаку — з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року.

Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів — це прояв податкової дискримінації та порушення основного із принципів Податкового кодексу України щодо рівності усіх платників перед законом. Крім того, дана норма є також грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, вважають аграрії.

“Однак депутати впродовж кількох місяців ігнорували вимоги сільгоспвиробників ухвалити законопроект № 7403-2, яким скасовуються "олійні правки“. Через це аграрії були вимушені тричі перекривати головні автомагістралі країни, влаштовувати акції протесту під профільним податковим комітетом Ради та власне будівлею парламенту”, — наголосили у ВАР.

Раніше УНН повідомляв, що аграрії два тижні страйкували під стінами Верховної Ради проти “соєвих поправок”, або, як їх ще називають, “поправок Хомутинніка”. Вони впевнені, що саме народний депутат від “Партії Відродження” Віталій Хомутиннік ініціював в грудні минулого року зміни до Податкового кодексу України в частині скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, щоб збільшити прибутковість власного агрохолдингу “Кернел”, який переробляє олійні культури і за п’ять місяців 2018 року вже отримав з бюджету понад 2,5 млрд грн відшкодування ПДВ.

УНН