ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Від Калетніка до Продана: українська митниця відзвітувала про  проведені реформи  - 2018/05/22 

2018/05/22

   У 2017 році в бюджет країни в результаті боротьби ДФС з контрабандою на митницях надійшло додатково 70 млрд гривень.

   Реформа митниці, розпочата ще екс-керівником митної служби та нардепом Ігорем Калєтніком, триває. Ще в минулому році був запущений процес оптимізації митних органів шляхом створення митниці як однієї юридичної особи, ініційовано подальше вдосконалення Митного кодексу для посилення відповідальності за порушення митних правил, а вже в травні цього року введено обов"язкове застосування "єдиного вікна" для всіх суб"єктів господарювання, контролюючих органів і митниці ДФС.

   Міністерство фінансів зазначає, що система "єдиного вікна" на митниці з 4 травня є обов"язковою для застосування у всіх місцях митного оформлення у всіх митних режимах, йдеться в повідомленні на сайті Мінфіну. Перехідний період для добровільного застосування в нових місцях митного оформлення тривав 90 днів. Протягом 3-4 травня з 10 200 поданих митних декларацій 8200 оформлені за принципом "єдиного вікна", що становить 80,6% від загального обсягу декларацій.

   "Єдине вікно" усуває необхідність звернення до численних інстанцій для декларантів або перевізників, оскільки система запроваджує обмін інформацією між митницею та іншими структурами, що здійснюють різні види контролю. Цей механізм мінімізує людський фактор та зменшує можливості для "ручного" втручання під час проведення митних процедур.

   Також в ДФС ініціювали подальше вдосконалення Митного кодексу Ігоря Калєтніка, який свого часу провів реорганізацію та ефективні антикорупційні "чищення" на митниці для посилення відповідальності за порушення митних правил від адміністративної до кримінальної.

   Нагадаємо, що Митний кодекс України, прийняття якого було ініційовано народним депутатом України Ігорем Калєтніком, у свій час став ефективним інструментом протидії контрабанді та сприяв приєднання до системи спільного транзиту. У 2017 році в бюджет країни в результаті боротьби ДФС з контрабандою на митницях надійшло додатково 70 млрд гривень.

https://ua.112.ua