ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Чи можливо провести залік зустрічних однорідних вимог на суму  валютної виручки  - 2018/05/17 

2018/05/17

Припинення зобов"язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог за експортно-імпортними операціями регулюється п. 1.11 розділу 1 Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затвердженої постановою Правління НБУ від 24.03.1999 р. № 136 (далі - Інструкція № 136).

Так, відповідно до п. 1.11 Інструкції № 136 експортна операція з поставки продукції, виконання робіт, надання транспортних, страхових послуг та імпортна операція можуть бути зняті з контролю за наявності належним чином оформлених документів про припинення зобов"язань за цими операціями.

При цьому, мають дотримуватись такі умови:

вимоги контрагентів повинні бути зустрічними, тобто кожен із контрагентів повинен мати заборгованість по відношенню до іншого (кожна із сторін одночасно є як боржником, так і кредитором);

вимоги повинні бути однорідними, тобто такими, у яких предмет виконання є однаковим.

Крім того, строк виконання зустрічних однорідних вимог має настати, або є таким, що не був встановлений чи визначений моментом пред"явлення вимоги, тобто має настати строк виконання зобов"язань за однією і за іншою угодою.

Водночас згідно зі ст. 387 ГКУ суб"єкти зовнішньоекономічної діяльності після сплати передбачених законом податків та зборів (обов"язкових платежів) самостійно розпоряджаються валютною виручкою від проведених ними операцій, крім випадків запровадження НБУ вимоги щодо обов"язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті.

На сьогодні вимога щодо обов"язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами встановлена постановою Правління НБУ від 13.12.2017 р. № 129.

Тож проведення заліку зустрічних однорідних вимог на суму валютної виручки (яка не надходитиме на рахунок клієнта) не є можливим, оскільки призведе до порушення вимог законодавства України, зокрема, вищезазначених положень нормативно-правових актів.

ІПК ДФС від 08.05.2018 р. № 2058/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

https://buh.ligazakon.net