ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Перетинаєте державний кордон: про що варто знати  -  2018/05/11 

2018/05/11

Громадяни можуть переміщувати через митний кордон України будь-які товари, крім тих, що заборонені до ввезення в Україну (у тому числі з метою транзиту) та вивезення з неї. Не можуть бути пропущені через митний кордон України товари:

  • переміщення яких через митний кордон заборонено законом;
  • на пропуск яких відповідно до закону потрібні дозволи інших державних органів, за відсутності цих дозволів;
  • товари, що переміщуються через митний кордон України з порушеннями вимог Митного кодексу та інших законів України, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

При переміщенні через митний кордон України громадянам насамперед потрібно знати про двоканальну систему контролю, яка дає громадянам змогу здійснювати декларування, обираючи один з двох каналів проходу (проїзду транспортними засобами особистого користування) через митний кордон України. Так:

  • «зелений коридор» призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під установлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України чи вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню. Зазначену смугу руху позначено символами зеленого кольору;
  • «червоний коридор» призначений для всіх інших громадян. Він позначений символами червоного кольору.

Обрання громадянином «зеленого коридору» вважається заявою громадянина про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під установлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території, та свідчить про факти, що мають юридичне значення.

Згідно зі ст. 197 Митного кодексу на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються митницями ДФС на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів контролюючим органам передбачено законами України.

Переліки таких товарів (із зазначенням їх опису та коду згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі – УКТЗЕД), а також порядок видачі відповідних дозволів та їх обігу з використанням засобів інформаційних технологій затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України».

Товари, які не дозволено громадянам вивозити за межі України, визначені ст. 373 Митного кодексу. Зокрема, не допускається:

  • вивезення (пересилання) громадянами за межі митної території України товарів незалежно від їх загальної фактурної вартості згідно з Переліком товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.05.2012 р. № 468 «Про затвердження переліку товарів, вивезення (пересилання) яких громадянами за межі митної території України не допускається»;
  • вивезення (пересилання) за межі України алкогольних напоїв та тютюнових виробів громадянами, які не досягли 18-річного віку.

Товари, які не дозволено громадянам ввозити за межі України встановлено ст. 378 Митного кодексу.

Пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в групах 1 — 24 УКТЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється, крім:

  • алкогольних та тютюнових виробів, що ввозяться громадянами у кількостях та у способи, зазначені у частині другій ст. 376 Митного кодексу;
  • харчових продуктів масою до 10 кг в упаковці виробника, що надходять на адресу громадян у міжнародних поштових або експрес-відправленнях;
  • харчових продуктів для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 434 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України харчових продуктів для власного споживання»;
  • домашніх тварин.

Не підлягають переміщенню на митну територію України в несупроводжуваному багажі продукти харчування без упаковки виробника.



Вісник податкової служби України