ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Порошенко підписав закон про посилення контролю на кордоні  -  2018/04/26 

2018/04/26

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави", повідомляється на офіційному сайті глави держави в четвер.

"Реалізація законодавчого акта надасть можливість ефективно протидіяти адміністративним правопорушенням на державному кордоні України, у контрольованих прикордонних районах, а також у контрольних пунктах в"їзду-виїзду з або на тимчасово окуповану територію України", - йдеться в повідомленні.

Згідно із законом вдосконалюються заходи, що застосовуються Державною прикордонною службою України для протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушенням у прикордонній сфері.

Зокрема, вноситься низка змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, вводиться два нових види адміністративної відповідальності. Крім того, вносяться доповнення до законів "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", "Про Державну прикордонну службу України", "Правовий статус іноземців та осіб без громадянства", "Про створення вільної економічної зони" Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

Як повідомлялося, Верховна Рада підтримала закон №5442 про внесення змін до КпАП та інші закони про забезпечення прикордонбезпеки держави у другому читанні та загалом 27 лютого 251 голосом.

Згідно зі змінами у ст.185, штраф за злісну непокору законному розпорядженню військовослужбовця або співробітника Державної прикордонної служби, які несуть службу із охорони державного кордону, становитиме від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від п"яти до 10 мінімумів). Вчинення таких дій групою осіб каратимуть штрафами від 100 до 300 (зараз - 10-20 мінімумів).

Штрафи за порушення іноземцями правил перебування в Україні і транзитного проїзду її територію становлять 100-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - від 30 до 50 мінімумів). Таке ж збільшення штрафів передбачено і за недотримання іноземцями встановленого порядку реєстрації або за проживання в Україні за недійсними чи простроченими документами, а також за порушення встановленого терміну перебування в Україні, які встановлені на пункті пропуску через державний кордон.

Крім того, в Кодексі про адміністративні правопорушення з"явилася нова стаття 203, згідно з якою умисне невиконання іноземцем або особою без громадянства рішення уповноваженого державного органу про заборону в"їзду до України тягне за собою штраф у розмірі 100-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перетинання або спроба перетину держкордону поза пунктом пропуску або через пункт пропуску без документів або за підробленими документами призводять до штрафу від 200 до 500 мінімумів (зараз 100-200).

Кодекс доповнили також ст.204, яка стосується порушення порядку в"їзду до району проведення АТО або виїзду з нього. Так, за перетин або спробу перетину лінії зіткнення в зоні АТО або некотрольованої ділянки держкордону в цьому районі поза пунктами в"їзду-виїзду або в таких пунктах, але без документів, або без дозволу органів влади будуть карати штрафами від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів. Якщо таке правопорушення буде скоєно групою осіб або правопорушником, щодо якої було застосовано адміністративне стягнення, штраф становитиме 50-70 мінімумів.

Органи Державної прикордонної служби України будуть уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов"язані з порушенням заборони в"їзду до країни, порушенням правил перетину кордону, а також в"їзду до району АТО і виїзду звідти.

Закон, за винятком деяких норм, вступає в силу на наступний день після публікації.

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн. Офіційний курс НБУ на 26 квітня 26,2705 грн /$1.

https://ua.interfax.com.ua