ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Нацполіція та ГПУ викрили «схему» хабарництва на одному з  митних постів Енергетичної митниці ДФС України  - 2018/04/23  

2018/04/23

   За певну винагороду митні декларації складалися на користь комерційних структур. На даний час шістьом фігурантам справи повідомлено про підозру.

   Працівники Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та Департаменту захисту економіки Національної поліції України викрили злочинну «схему» систематичного надання та одержання неправомірної вигоди посадовим особам митного посту «Центральний» Енергетичної митниці ДФС України. В ході слідства було встановлено, що хабарі надавалися за врегулювання митних формальностей при оформленні операцій на користь суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

   Сума хабарів вираховувалась наступним чином: 200 гривень за одну вантажно-митну декларацію. З метою приховування корупційної діяльності суми хабарів входили у вартість митно-брокерських послуг, про що було відомо і суб’єктам господарювання. В подальшому митні брокери віддавали «різницю» посадовцям підпорядкованого підрозділу Енергетичної митниці.

   Слідчі ГСУ Генеральної прокуратури України та оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції встановили причетність до кримінального правопорушення завідувача сектору митного оформлення одного з митних постів Енергетичної митниці ДФС України та митних брокерів.

   У межах провадження, відкритого за ч. 2 ст. 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів), ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов"язкових платежів), ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) та ч. 3 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України, було задокументовано численні факти надання службовій особі митного посту та одержання нею неправомірної вигоди на загальну суму 50 тисяч гривень.

   За вказаними епізодами, вчора 18 квітня, правоохоронці повідомили 6 фігурантам справи про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтями 368 та 369 Кримінального кодексу України.

   Так, завідувачу сектора митного оформлення одного із митних постів повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, а п’ятьом митним брокерам - за ч. 3 ст. 369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

   Встановлюється сума збитків завданих державі внаслідок протиправних дій фігурантів справи. Крім того, проводяться заходи по встановленню інших осіб, задіяних у злочинній «схемі», а також причетність підозрюваних до вчинення аналогічних фактів протиправної діяльності.

   На даний час в одному з районних судів м. Києві розглядаються клопотання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

   

Наталія Калиновська,
Департамент захисту економіки
Національної поліції України
тел. довіри(098) 103-96-59
dze@ekon.np.gov.ua


https://www.npu.gov.ua