ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Кого і від яких податків звільнять на період підготовки та  проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА  - 2018/03/28  

2018/03/28

22.03.2018 р. на засіданні Верховної Ради прийнято законопроект від 19.01.2018 р. № 7516 «Про внесення зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв’язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018».

Документом тимчасово, до 01.06.2018 р., звільнено від нарахування та сплати ЄСВ, що здійснюється за виконання робіт та/або надання послуг на території України або за її межами на період підготовки та проведення в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018, зокрема (але не виключно), у вигляді заробітної плати, відшкодування видатків та добових, оплати проживання, забезпечення медичного страхування та/або страхування життя таким особам або третім особам на користь таких осіб (крім резидентів України у розумінні пп. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу), незалежно від їх участі у проведенні зазначених фінальних матчів:

- представників або посадових осіб асоціацій — членів УЄФА;

- членів делегацій, що беруть участь у фінальних матчах, у тому числі членів команд, які здобули право на участь у фінальних матчах;

- фізичних осіб, акредитованих УЄФА, зокрема співробітників та тимчасових працівників, представників засобів масової інформації, партнерів УЄФА, представників спонсорів.

Прийнято законопроект від 19.01.2018 р. № 7517 «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України у зв"язку з підготовкою та проведенням в Україні фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018».

Документом внесено зміни до Податкового кодексу, якими тимчасово, на період проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018, звільнено:

- від оподаткування ПДФО та військовим збором кошти, доходи нерезидентів за роботи та/або послуги, виконані та надані на території України або за її межами на період підготовки та проведенням фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018;

- від оподаткування ПДВ операції з постачання УЄФА або юридичними особами, уповноваженими УЄФА, квитків та послуг, що є невід’ємною частиною квитка.

Крім того, цим документом до 26.05.2018 р. звільнено від оподаткування ПДВ операції із імпорту товарів, зазначених в абзацах другому і третьому п. 43 розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу:

- іноземні товари (крім підакцизних), що ввозяться на митну територію України УЄФА, уповноваженими УЄФА особами, футбольними клубами/командами, які беруть участь у фінальних матчах Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р., необхідні для забезпечення організації та проведення зазначених заходів;

- товари, в тому числі наземні транспортні засоби, які тимчасово ввозяться на митну територію України зазначеними вище особами/організаціями для забезпечення організації та проведення зазначених заходів.

В частині податку на прибуток підприємств передбачено, що діяльність УЄФА та/або його пов’язаних осіб для цілей підготовки та/або проведення зазначених матчів провадиться без створення постійного представництва в Україні в розумінні пп. 14.1.193 п. 14.1 ст. 14 Кодексу та отриманий прибуток від такої діяльності звільняється від оподаткування згідно з розділом ІІІ Кодексу.

Також пропонується звільнити від оподаткування прибутком, отриманий УЄФА та/або його пов’язаними особами від передачі та/чи використання комерційних прав, що стосуються фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018; та дохід із джерелом їх походження з України, отриманих УЄФА та/або його пов’язаними особами, які сплачуються Федерацією футболу України та резидентами України, залученими для підготовки та/або проведення фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018.

Прийнято законопроект від 19.01.2018 р. № 7519 «Про внесення зміни до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України у зв’язку з організацією та проведенням фінальних матчів Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018», згідно з яким «тимчасово, до 26.05.2018 р.:

- звільняються від оподаткування ввізним митом іноземні товари (крім підакцизних), що ввозяться на митну територію України УЄФА, уповноваженими УЄФА особами, футбольними клубами/командами, які беруть участь у фінальних матчах Ліги чемпіонів УЄФА та Ліги чемпіонів УЄФА серед жінок сезону 2017/2018 (далі — фінальні заходи Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р.), необхідні для забезпечення організації та проведення зазначених заходів;

- товари, у тому числі транспортні засоби, що класифікуються в товарних позиціях 8702, 8703 згідно з УКТЗЕД (далі у цьому пункті — транспортні засоби), які тимчасово ввозяться на митну територію України УЄФА, уповноваженими УЄФА особами, футбольними клубами/командами, які беруть участь у фінальних заходах Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р., для забезпечення організації та проведення зазначених заходів можуть бути поміщені у митний режим тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами та без забезпечення виконання зобов’язань із сплати митних платежів, передбачених розділом X цього Кодексу, на строк до трьох місяців;

- пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення зазначених у цьому пункті товарів і транспортних засобів здійснюється за місцем проведення фінальних заходів Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р. або митницею у пункті пропуску через державний кордон України у першочерговому порядку;

- пропуск через митний кордон, митний контроль та митне оформлення зазначених у цьому пункті товарів і транспортних засобів здійснюється без подання документів, що відповідно до законодавства видаються органами державної влади і є передумовою здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, зокрема документів, що підтверджують факт проведення санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного видів контролю; сертифікатів походження, якості, відповідності; дозволів, свідоцтв, посвідчень, ліцензій, висновків та інших рішень уповноважених органів державної влади.

Декларантами зазначених у цьому пункті товарів і транспортних засобів, можуть бути УЄФА, уповноважені УЄФА особи, футбольні клуби/команди, які беруть участь у фінальних заходах Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р., або уповноважені ними особи.

Положення абзаців другого і третього цього пункту застосовуються до товарів і транспортних засобів, що ввозяться уповноваженими УЄФА особами, за умови підтвердження УЄФА призначення цих товарів.

Зазначені у цьому пункті транспортні засоби, тимчасово ввезені на митну територію України, дозволяється використовувати для задоволення потреб УЄФА та уповноважених УЄФА осіб, у тому числі для внутрішніх перевезень, з метою забезпечення організації та проведення фінальних заходів Ліги чемпіонів УЄФА 2018 р.»

Вісник податкової служби України