ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Другий підрозділ портового контролю розпочав роботу в пункті  пропуску «Бориспіль-аеропорт»  - 2018/03/27  

2018/03/27

У міжнародному пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» розпочав роботу другий підрозділ портового контролю, створений у рамках Глобальної програми з контролю за контейнерами (Container Control Programme; CCP). Старт роботи першого в Україні підрозділу портового контролю у рамках Програми відбувся в Одеському порту 2 березня цього року.

Під час презентації роботи новоствореного підрозділу в.о. Голови ДФС Мирослав Продан зазначив, що Україна стала 49-м учасником Програми з контролю за контейнерами УНЗ ООН та Всесвітньої митної організації, що дозволило країні приєднатися до спільних зусиль світової спільноти по боротьбі з транснаціональною злочинністю.

Вже є перші результати роботи підрозділу в Одесі – затримання близько 19 кг необробленого бурштину під час проведення митного огляду вантажного автомобіля з Туреччини, який прямував на паромі сполученням «Чорноморськ – Стамбул».

«Впевнений, що участь України в Програмі з контролю за контейнерами зробить свій вагомий внесок у зміцнення безпеки в регіоні. ДФС та Київська митниця докладуть максимум зусиль для того, щоб діяльність нового підрозділу була максимально ефективною та забезпечила повне виконання всіх завдань з протидії злочинності», - зазначив Мирослав Продан.

Адже підрозділи портового контролю працюють на упередження незаконного переміщення контрабанди наркотиків, зброї, фальсифікованих товарів, товарів подвійного призначення, об’єктів флори та фауни з використанням контейнерів та іншої злочинної діяльності.

«Сьогодні триває робота з виділенням необхідного фінансування для подальшого оснащення підрозділу у міжнародному пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» сучасними засобами митного контролю. Його співробітники – працівники митної та прикордонної служб України – пройшли необхідне навчання при підтримці Програми з контролю за контейнерами», - зазначив Мирослав Продан.

Підрозділ портового контролю здійснюватиме аналіз попередньої інформації, яка надається з урахуванням національних та міжнародних баз даних (ContainerComm - обмін інформацією про правопорушення між учасниками програми, CTS - міжнародна система ризиків, WCO IPM та PICS - обмін даними з контрафактної продукції та даними про обіг прекурсорів). Після цього здійснюватиметься відбір ризикових переміщень товарів у контейнерах, узагальнення та аналіз наявної інформації.

На підставі отриманої інформації прийматиметься рішення про додаткові форми митного контролю. Це може бути або додаткова перевірка документів, або проведення сканування, зважування, митного огляду, застосування кінологічних команд.

Після аналізу ефективності роботи вказаних груп, у перспективі розглядатиметься можливість створення відповідних підрозділів контролю і в інших пунктах пропуску, наприклад, на західному кордоні.

Робота підрозділів портового контролю сприятиме ефективній протидії незаконному переміщенню товарів та контрабанді.

Мирослав Продан наголосив, що відкриття зазначених підрозділів є також результатом значної активізації взаємодії ДФС з Державною прикордонною службою України, повного розуміння та спільного бачення широкого комплексу питань, спрямованих на прискорення прикордонних та митних процедур, підвищення рівня контролю в пунктах пропуску.

«Ми вдячні Уряду Канади за готовність виділити кошти для оснащення підрозділів в Україні необхідними технічними засобами та надання іншої підтримки. Впевнений, що це стане новим імпульсом для розвитку взаємодії між Україною і Канадою у митній сфері», - підкреслив очільник ДФС.

Він також висловив сподівання підписання найближчим часом міжурядової українсько-канадської Угоди про співробітництво з митних питань.

Довідково

За січень-лютий 2018 року через п/п «Бориспіль-аеропорт» оформлено вантажів: експорт – 2406 тонн, імпорт – 4367 тонн, транзит – 6773 тонн.

За 2017 рік в пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» складено 432 протоколи про порушення митних правил, вартість предметів правопорушення у яких склала 66 млн. грн.

З початку 2018 року складено 89 протоколів про порушення митних правил на суму 25,9 млн. грн. (вартість вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року).

Державна фіскальна служба України