ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Климпуш-Цинцадзе: Тіньовий ринок деревини процвітає,  мораторій на експорт не допоміг  - 2018/03/21  

2018/03/21

Обсяг тіньового ринку деревини після запровадження мораторію на її вивезення сягнув 150 млн гривень, а збитки для довкілля ще тяжчі.

Про це повідомила у Facebook віце-прем"єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"У Всесвітній день захисту лісів нам, на жаль, похвалитися нічим. Безвідповідальні дії популістів призводять до сумних наслідків. Поки суспільству розказують про нібито «рятівний» мораторій на експорт необробленої деревини – ліси рубають у значно більших масштабах. Цифри свідчать про те, що обсяг тіньового ринку деревини сягнув півтори сотні мільйонів гривень. Збитки для довкілля ще тяжчі", - написала Климпуш-Цинцадзе.

У цьому контексті вона зауважила, що пошук кількох крайніх виконавців через криміналізацію контрабанди не вирішить глобальну проблему, в яку мораторій вдихнув нове життя, оскільки проблема "не на кордоні, а в лісі".

"Поки популісти хизуються сумнівними перемогами і, як московська пропаганда, лякають суспільство заходом, ми не бачимо очевидного перед самісіньким носом. Хтось рубає наш ліс, а каже, що рятує", - акцентувала віце-прем"єр.

9 липня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений 9 квітня 2015 року закон № 325-VIII, яким внесено зміни до Закону про особливості державного регулювання діяльності суб"єктів підприємницької діяльності, пов"язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів.

Законом встановлюється на 10 років мораторій на вивезення за кордон лісоматеріалів у необробленому вигляді, зокрема деревних порід, окрім сосни, - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

https://www.ukrinform.ua