ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Мінфін: Ведеться постійний моніторинг застосування “Єдиного  вікна” на українських митницях (СТАТИСТИКА)  - 2018/03/06  

2018/03/06

Міністерство фінансів здійснює постійний контроль за функціонуванням автоматизованої системи інформаційного обміну “Єдине вікно” в українських митницях.

За результатами моніторингу роботи системи, Мінфін щотижня публікує на офіційному веб-сайті відомства статистичну інформацію щодо операцій з митними деклараціями (МД) за відповідний період.

Зокрема, за період з 01.02.2018 по 04.03.2018 кількість МД, оформлених за принципом “єдиного вікна”, склала:

  • при імпорті - близько 90 тис. (74,9%)
  • при експорті - понад 54,5 тис. (87%)
  • при транзиті - близько 2,8 тис. (14%)

Загалом, за цей період 72,5% МД було оформлено за принципом “єдиного вікна”.

Нагадаємо, що порядок інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» розпочав працювати в українських митницях з 1 серпня 2016 року на добровільних засадах.

Водночас, перед введенням обов’язкового порядку застосування «єдиного вікна», за ініціативою Мінфіну та з урахуванням пропозицій представників бізнесу і незалежних експертів, а також практичного досвіду застосування механізму «єдиного вікна» Уряд схвалив рішення про вдосконалення цієї системи. Тож з 1 лютого 2018 року запрацював оновлений порядок інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» з урахуванням особливостей транспортних операцій.

Як зазначив радник Міністра фінансів Юрій Драганчук, “єдине вікно” - це не тільки імплементація передового світового досвіду, але й важливий антикорупційний крок в роботі митниці. Завдяки принципу «єдиного вікна» всі державні органи, що забезпечують контроль за товарами на митній території України, намагаються працювати як єдине ціле.

"Система стимулює контролюючі органи до переходу на європейський підхід здійснення митного контролю. Адже це відкрите та прозоре проходження митних процедур з мінімізацією “людського” фактора і “ручного” втручання в процеси проходження контролів", - зазначив радник Міністра фінансів Юрій Драганчук.

Міністерство фінансів разом з іншими контролюючими органами постійно працює над удосконаленням системи “єдиного вікна”.



Мінфін України